so., 14. listopad 2015 00:28

Další teroristické útoky otřásly Francií

Paříž - Paříží otřásla série teroristických útoků. V pátek 13. listopadu došlo k celkem šesti útokům, které si vyžádaly nejméně 129 mrtvých a přes 300 zraněných. Agentura AP uvedla, že se v ohrožení ocitl i francouzský prezident François Hollande spolu s ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem, kteří se účastnili fotbalového utkání mezi Francií a Německem.

První z útoků byl namířený na korejskou restauraci Le Petit Cambodge Restaurant a na bar Le Carillon na ulici Bichat v oblasti Bastilly. Útok se odehrál večer kolem deváté hodiny. Do restaurace vstoupil muž a zastřelil nejméně jedenáct lidí. Ulice se nachází v blízkosti redakce Charlie Hebdo, která se stala terčem teroristů letos v lednu.

V baru poblíž stadiónu Stade de France, kde probíhalo fotbalové utkání mezi Německem a Francií, se odpálili dva sebevražední útočníci, přičemž zemřel jeden další člověk.

Další z útoků se odehrál na metalovém koncertě v Bataclanské hudební hale. Agentura AFP uvedla, že zde utočníci zabili nejméně osmdesát lidí. Podle očitých svědků atentátníci volali hesla jako "Allah akbar" a "This is for Syria", v překladu "Allah je velký" a "Tohle je za Sýrii". Ostatní potvrzené útoky proběhly v galerii v Louvre, v Pompidou a v obchodním centru Les Halles.

Světoví lídři vyjadřují Francii soustrast a plnou podporu. "Tohle není útok jenom na Paříž a na Francouze, tohle je útok na lidský rod jako takový," uvedl americký prezident Barack Obama a slíbil Francii pomoc při vyšetřování. Francouzský prezident Hollande vyhlásil stav ohrožení. K uzavření francouzských hranic nedošlo, ale posílily se hraniční kontroly.

Zobrazeno 1938 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:38
Pro psaní komentářů se přihlaste