so., 21. říjen 2017 14:02

Dasha vydá nové album. Konečně

Zpěvačka Dasha Zpěvačka Dasha Zdroj: Facebook Dasha - oficiální fanweb
Praha – Po letech čekání vydá česká zpěvačka Dasha (vlastním jménem Dagmar Sobková) 27. října nové album s příznačným názvem Konečně. Nejednoho fanouška překvapí, že nepůjde o swingové evergreeny, muzikálové melodie ani o osvědčené coververze. Dasha s týmem pod vedením producenta Davida Solaře sestavila repertoár původních písní psaných jí přímo na tělo.

„S Davidem Solařem jsme se potkali před osmnácti lety na pražské konzervatoři, kde jsme oba studovali. Oslovil mě tehdy k nazpívání své písně, která pak vyhrála autorskou soutěž pořádanou v Děčíně. Už tehdy jsem cítila, že mě spolupráce s ním moc baví, že máme podobný vkus a názor na muziku. O pár let později jsem nazpívala jeho další píseň pro autorskou soutěž EvropaHit, a ta opět zvítězila. Proto jsem už dlouho chtěla, aby se mé desky ujal jak autorsky, tak i producentsky. Spolu jsme pak oslovili další autory mezi našimi kolegy a o výběru konkrétních písní jsme se radili společně,“ okomentovala spolupráci Dasha.

Mezi hudebníky, kteří se na tvorbě alba podíleli, nechybí David Solař (klavír a programování), Tomáš Brožek a Ondřej Sluka (bicí) nebo Camillo Caller (perkuse). O grafickou stránku bookletu se postaral Pavel Fuksa.

Na scéně již přes dvacet let

„Všechny texty na albu mě oslovují, ale za svou osobní zpověď považuji speciálně text k písni Přísahám, který napsala Ester Brožová. Písničku jsem věnovala své dceři Žofii. Text přímo na tělo mi taky napsali autoři Jan Vávra a Jana Infeldová z kapely Jananas k písní VIP, o kterou se postarali autorsky i po stránce hudební,“ přiblížila některé písně interpretka.

Hudební kariéra zpěvačky začala již v roce 1996, kdy vyhrála pěveckou soutěž mládeže. V té době měla dvě možnosti. Vydat album u nahrávací společnosti, ovšem s minimální možností vlastního zásahu do finální podoby. Nebo se vydat na cestu delší a postupně se dopracovávat k představě, jak by mělo album vypadat. Proto album vychází až nyní.

Dasha je úspěšnou muzikálovou zpěvačkou. Je držitelkou ceny Thálie za ztvárnění role Máří Magdaleny v muzikálu Jesus Christ Superstar. Hostovala s nejznámějšími hvězdami domácí hudební scény a svým hlasem doprovázela tanečníky v každé řadě taneční soutěže StarDance. I přes to, že je známá především díky muzikálům, ona sama se primárně za muzikálovou zpěvačku nepovažuje. I proto bude nové album složeno právě z původních písní, které vystihnou, v jaké hudební oblasti se cítí nejlépe.

Zobrazeno 2609 krát
Naposledy upraveno: út., 24. říjen 2017 09:59
Pro psaní komentářů se přihlaste