ne., 23. říjen 2016 22:39

Desátý ročník Ochotnického festivalu Miroslava Doležala přilákal fanoušky divadla

Ochotnický festival Bučovice Ochotnický festival Bučovice Zdroj: Petr Koudelka
Bučovice - Bučovický Ochotnický festival Miroslava Doležala, který probíhal celý minulý týden v sále bučovického Katolického domu, slavil úspěch i letos, kdy se jej opět zúčastnila celá řada souborů amatérských herců a fanoušků divadla. Mezi diváky nechyběl tentokrát ani Zdeněk Troška.

O víkendu skončil v Bučovicích na Vyškovsku už desátý ročník Ochotnického festivalu Miroslava Doležala. V jeho rámci každý večer vystoupilo se svojí inscenací jedno amatérské uskupení. Zájem veřejnosti byl velký a téměř všechna představení se tak vyprodala. Žánrově šlo většinou o komedie, což odpovídalo i účelu celé akce, kterým bylo publikum především pobavit. O to se zčásti zasloužili i hosté z řad slavných osobností, které organizátoři festivalu do Bučovic pozvali. Mezi nimi byli například Oldřich Navrátil, Jan Přeučil nebo Zdeněk Troška. Každý den tak ochotníci měli možnost předvést svůj výkon před jedním z profesionálů z filmové nebo divadelní branže. Jejich reakce samozřejmě nebyly, vzhledem k charakteru celé akce, jiné než pozitivní. „Neštěstí je v této republice spousta, dělejte dál, co umíte nejlíp, bavte lidi,“ poradil členům jednoho ze souborů režisér Zdeněk Troška.

Festival začal minulou neděli pietní vzpomínkou na Miroslava Doležala, herce, po kterém festival získal své jméno a pokračoval dalších šest dní. Jako zvláštní hosté přijeli i ochotníci ze slovenského města Malý Slavkov, kteří festival zakončili, a kteří svým rodným jazykem dodali festivalu mezinárodní nádech. Celý festival završil v sobotu po posledním představení ohňostroj s hudebním doprovodem.

Ochotnický festival Miroslava Doležala se letos konal už podesáté. Stejně jako letos, i předchozí ročníky měly velký úspěch u diváků a návštěvnost byla vždy vysoká. Mezi pozvanými hosty v minulosti nechyběla známá jména jako Pavel Nový, Josef Somr nebo Vladimír Vrabec.

Miroslav Doležal, po kterém vedení kultury v Bučovicích festival pojmenovali, byl úspěšným českým hercem, divadelním pedagogem a někdejším nejstarším členem činohry Národního divadla v Praze. Narodil se 10. února 1919 právě v Bučovicích a zemřel 12. dubna 2009 v Praze.

Zobrazeno 2173 krát
Naposledy upraveno: po., 24. říjen 2016 15:01
Pro psaní komentářů se přihlaste