út., 13. listopad 2018 22:30

Studenti diskutovali o občanské aktivitě mladých

Debata v posluchárně Václava Havla Debata v posluchárně Václava Havla Zdroj: Matěj Richtr
Studenti z Gymnázia Hejčín uspořádali diskusi pro veřejnost na Filozofické fakultě v posluchárně Václava Havla v pondělí 12. listopadu. Nově zvolený senátor Marek Hilšer přijel do Olomouce na debatu na téma občanská aktivita mladých lidí. Diskuze se měla účastnit i Andrea Procházková, ale nedorazila z důvodu nemoci. Místo ní přišla Kristína Pitoňáková, předsedkyně Politologického klubu Univerzity Palackého v Olomouci. Diskuzi moderovala Karolína Šigurtová a její účast čítala přibližně 30 lidí.

OLOMOUC - Diskutující se shodli na tom, že pokud někdo bude chtít vytvořit nějaký projekt, vždy k sobě najde správné lidi, kteří mu pomohou. Vždy existují lidé aktivní a pasivní. Poté Hilšer uváděl příklad ze svých studentských let. Na lékařské fakultě Karlovy univerzity neměli na toaletách toaletní papír. Se svou kolegyní měsíc obcházeli a kontrovali toalety na fakultě a zaznamenávali jejich vybavenost. S tímto přístupem se jim podařilo změnit některé věci. „Když člověk sedí doma, nevystavuje se vlivům, které ho mohou ovlivnit,“ doplnil Hilšer.

Vysoké nezávislé školy

Dále se debatovalo o vysokých školách. Jistou výhodou je autonomie, nezávislost na státní moci. V tomto je Česká republika výjimečná, jmenování rektorů není závislé na vládě, ale na akademickém senátu, který je částečně tvořený studenty.

Přítomní diskuze se shodli na tom, že základem pro změnu v demokratické společnosti jsou volby. Člověk by měl mluvit se svým okolím a chodit volit. Diskutovalo se například o možnosti zavést povinné volby, jako je tomu například v Belgii či Austrálii. Většina se však shodla na tom, že tudy cesta nevede, že je lepší diskutovat a mluvit s občany. „Demokracie je svoboda, možnost zapojit se do veřejného života, základ je svoboda a možnost rozhodovat…“ uvedl doktor.

Závěrem se Marek Hilšer přiznal, že se dívá na youtubera Kovyho a to při odpovědi na otázku, co si myslí o článku 10 a 13 Evropské směrnice.

Zobrazeno 1441 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. listopad 2018 22:27
Pro psaní komentářů se přihlaste