pá., 12. říjen 2012 16:54

Divadlo Járy Cimrmana se o své narozeniny podělilo s celou republikou

Minulý čtvrtek oslavilo Žižkovské divadlo Járy Cimrmana pětačtyřicáté výročí své existence. V rámci oslav se v šedesáti kinech po celé republice přehrával přímý přenos hry České nebe. Jinak tomu nebylo ani v olomouckém kině Metropol. Naprosto vyprodané kino si tak mohlo užívat atmosféru, která v tu samou dobu probíhala v Praze.

„Hercům Divadla Járy Cimrmana je dohromady sedm set třicet let! Ale hrají spolu čtyřicet pět let. A právě to oslavíme představením České nebe, které bude živě přenášené do kin v tak noblesní kvalitě, že si s nimi skoro budete moci přiťuknout," prohlásil Zdeněk Svěrák a tak tomu také bylo. Před samotnou hrou všichni přítomní pozvedli sklenku se šampaňským nad hlavy a vzdali tak hold celému divadlu.

Kvůli silné bouřce technika nezvládla všechno dokonale, a tak nastal asi dvouminutový výpadek satelitního signálu. Zklamání však všechny přešlo, když obraz opět naskočil a diváci se nechávali unášet vtipem poslední vydané cimrmanovské hry, která pojednává o době, kdy na zemi propukla první světová válka. Celé představení se odehrává v nebi, kde se setkávají velikáni z české historie.  Tyto osobnosti se strachují o osud svého lidu. Proto se rozhodnou doplnit své řady o další významné postavy a rozšířit tak svou Českou nebeskou komisi. Nakonec se tato komise rozhodne vnuknout lidu myšlenku samostatného státu.

 

 

Zobrazeno 1936 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste