út., 29. březen 2016 11:41

Do baráže jdou Litvínov, Karlovy Vary, Slavia a Jihlava

Litvínov – Poslední účastník baráže o extraligu je po pátku známý. Litvínov sice porazil Vítkovice 4:2, ale Pardubice zároveň neponechaly nic náhodě a zvítězily nad týmem z Karlových Varů taktéž 4:2. Je tedy vhodné si jednotlivé účastníky baráže představit.

Jako první si účast v baráži zajistily Karlovy Vary. Ty po základní části Extraligy získaly pouhých 47 bodů, v tu chvíli ztrácely na předposlední Litvínov osm bodů, na nebarážové místo bodů deset. V baráži jejich ztráta na nebarážové příčky navýšila na 22 bodů. Vary totiž v baráži uhrály pouhý jeden bod, a vůbec si tak před baráží morálku nezlepšily.

Druhý post v baráži si výhrou v semifinálové sérii zajistila Slavia Praha. Ta skončila v celkové tabulce první ligy čtvrtá, do play-off vstoupila čtvrtfinálovou sérií s Prostějovem. Ten smetla 4:0 na zápasy a v celé sérii vsítila 17 branek. Do semifinále vstupovala Slavia z tabulkově horší pozice, sérii tak začínala na půdě Českých Budějovic. Jaké bylo překvapení budějovických fanoušků, když jejich Motor doma nezvládnul ani jeden ze dvou domácích zápasů. Pražané doma celou sérii také ukončili, když rozklížené České Budějovice celkem porazili 4:0 na zápasy.

Předposledním účastníkem baráže se stala Dukla Jihlava. Ta ve čtvrtfinálové sérii potkala Havířov, jenž porazila 4:1 na zápasy. Následovala série se Slovanem Ústí nad Labem. Zlomovým momentem celé série byly pravděpodobně porážky Ústí na jihlavském ledě. Obě nebyly v základní hrací době, první utkání skončilo v nájezdech, druhé v prodloužení. Na domácím ledě sice třetí semifinálový duel Ústí ovládlo 4:1, jenže ve čtvrtém zápase Jihlava zvítězila 0:3. Pátý zápas Jihlava ovládla doma 7:2 a zaslouženě postoupila.

Jako poslední tým, který se do baráže dostal, je loňský mistr HC Verva Litvínov. Litvínovští před sezónou ztratili klíčové hráče - Ručínského, Petružálka a Francouze, a již od začátku ročníku se jim nedařilo. Dlouhou dobu setrvávali na posledním místě, ze kterého se ale dokázali dostat do kontaktu s týmy před sebou. I tak ale zamířili do play-out, ve kterém se z nebarážových příček vyhrabat nedokázali. Ale i tak severočeský tým předvedl dobré výkony, a zlepšil si tak sebevědomí před klíčovou částí sezóny.

„Baráž nebyla špatná, ale k dokonalosti měla daleko. Teď už půjde o všechno,“ řekl pro idnes.cz obránce Vervy Rostislav Martynek. Verva má rozhodně o co hrát, ještě nikdy v historii se totiž nestalo, že by mistr ligy další rok sestoupil.

Zobrazeno 2670 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:20
Jan Krejcar

Student druhého ročníku žurnalistiky. Milovník evropské politiky, Pobaltí a v současné době expert na rumunskou politiku.
Bývalý redaktor DHK Baník Most.
Rozhodčí OFS Most.
Častý účastník diplomatických simulací a dalších debatních akcí.

Pro psaní komentářů se přihlaste