ne., 22. listopad 2015 04:58

Do síně purkmistrů přibyl další portrét

Opava - Od čtvrtku zdobí primátorskou kancelář v Opavě nový portrét. Na stěnu totiž přibyl, dle tradice, obraz bývalého primátora Zdeňka Jiráska. Tento obraz doplnil sbírku takzvané galerie purkmistrů. Zdeněk Jirásek vedl město v letech 2010 – 2014. Teď se natrvalo do své kanceláře vrací. Slavnostního odhalení obrazu se zúčastnil mimo jiné také bývalý primátor Zbyněk Stanjura.

Portrét zhotovila akademická malířka Blanka Valchářová, která je rovněž nositelkou prestižní ceny Josefa Hlávky. Ta je ostatně také autorkou novodobé části galerie purkmistrů – tedy portrétů všech polistopadových primátorů. "Nejenže mistryně ovládá malířské řemeslo, ale dovede skvěle vystihnout výraz portrétované osobnosti," říká tajemník opavského magistrátu Tomáš Elis v oficiální tiskové zprávě. Ten nezapomíná upozornit na to, že umělkyni město vybralo také pro zhotovení portrétu bývalého předsedy Národního výboru Vladimíra Mařádka. Valchářová je zároveň restaurátorkou a v Opavě se účastnila například restaurování barokních fresek v kostele sv. Václava.

Kromě portrétu Zdeňka Jiráska zdobí v současné době galerii podobizny dvaceti purkmistrů. Mezi nimi je možné nalézt také portrét iniciátora vzniku galerie purkmistrů Emila Rochowanského, který žil na přelomu devatenáctého a dvacátého století. "Musím říct, že toto místo má obrovské genius loci. Je to místo, kde je úřadující primátor neustále pod pečlivým dohledem svých předchůdců, kteří toto město budovali. Pohled na tyto portréty ve mě vždy vzbuzuje silný pocit pokory," řekl během svého projevu současný primátor Martin Víteček.

Martin Víteček neopomněl svému předchůdci poděkovat za to, co pro město, za dobu svého primátorství, udělal. Řeč pronesl rovněž sám Jirásek. „Při této příležitosti se mi vybavilo jedno úsloví z Ezopových bajek - Hic Rhodus, hic salta, které v přeneseném významu říká: "Ukaž, co umíš." Přesný překlad však zní: "Tady je Rhodos, tady skákej.". Skákej, ve smyslu vytvářej činnost, tedy pracuj ve prospěch Rhodosu. Tato kancelář pro mě byla čtyři roky malým Rhodosem," říká na úvod Jirásek. Po zhodnocení svého vedení města, poděkoval všem svým politickým kolegům a spolupracovníkům. "Současnému i kterémukoliv příštímu vedení přeji, aby jeho skoky byly skoky pro město prospěšné a perspektivní," přeje Jirásek na závěr svým následovníkům.

Zobrazeno 2222 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:34
Pro psaní komentářů se přihlaste