×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 866
po., 26. duben 2010 12:01

Ekologické dny Olomouc: Na čí straně jsou novináři?

Poslední diskuze v rámci Ekologických dnů Olomouc (EDO) nazvaná „Na čí straně jsou novináři?“ proběhla v neděli 25. dubna v Divadle hudby. Zajímavého tématu, obzvláště pro studenty žurnalistiky, se ujali Ivan Hofmann, Jakub Patočka, Václav Žák a Jiří Zajíc.

„Plní média veřejnou funkci?“, tak byla debata zahájena a každý z hostů se otázky ujal po svém. Prezentovány byly názory: média plní spíše funkci zábavnou než informativní, klesá důvěryhodnost tisku, neexistuje konsensus veřejnoprávní funkce, atd. Na řadu přišlo i téma reklam a inzercí, přičemž byla zmíněna hrozba pro společnost, jež představuje odvětví PR, s nímž na rozdíl od reklamy bojovat nelze, protože je v toxickém vztahu vůči demokracii. Padl i názor, že žijeme v naprosto deformovaném světě, kde málo lidí přemýšlí o tom, zda je svět v pořádku, nebo není. Smyslem dnešní doby by se podle Jakuba Patočky mělo stát hledání odpovědi na otázku co dělat tady a teď. Společnost ale nebude způsobilá problémy kompetentně řešit, dokud nebude mít média, o která se může skutečně opřít. Na závěr se přešlo na téma malých alternativních periodik. Celou debatu vtipně zakončil Ivan Hofmann, když pronesl: „Co je malé, je pěkné. Co je velké, je v podstatě zločin.“

Vzhledem k vysoké návštěvnosti lze konstatovat , že se jedná o téma velmi zajímavé pro veřejnost. Možná tak postupem doby dojde k naplnění některých diskutovaných idejí.

Zobrazeno 2038 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Pro psaní komentářů se přihlaste