po., 18. duben 2016 00:55

Ekvádor zasáhlo silné zemětřesení, počet obětí stále stoupá

Quito - Nejméně 235 obětí, nemluvě o dalších stovkách zraněných, po sobě zanechalo sobotní zemětřesení ve státě Ekvádor. Otřesy, které místy dosahovaly síly 7,8 Richterovy stupnice, vážně poničily řadu měst a komunikačních sítí.

Neobvykle silné zemětřesení zasáhlo v sobotu pobřežní oblast Ekvádoru. Prezident Rafael Correa, který se kvůli neštěstí musel rychle vrátit z Vatikánu, vyhlásil výjimečný stav a vyzývá svůj lid k zachování klidu. „Nyní je důležité, aby Ekvádorci zůstali i za tohoto výjimečného stavu klidní,“ nabádal Ekvádorce v televizním projev viceprezident Jorge Glas. 

Samotné zemětřesení trvalo 40 vteřin. Za tuto dobu stihlo zasáhnout nejen oblast v okolí epicentra, ale i největší ekvádorské město Guayaquil. Podle viceprezidenta Ekvádoru se jednalo o nejsilnější zemětřesení, které tuto zemi zasáhlo od roku 1979. Úřady se obávaly nebezpečí následných vln tsunami, to ale naštěstí pominulo.

"Byla jsem doma a dívala se na film, když se všechno začalo třást. Utíkala jsem na ulici a teď nevím, co se bude dít," popsala Lorena Cazaresová, jedna z obyvatelek ekvádorské metropole.

Ekvádor po neštěstí povolal 10 000 příslušníků bezpečnostních jednotek. Dále se v postižených oblastech zapojilo několik stovek záchranářů a na 3500 policistů. Vznikla také řada táborů pro evakuované a přeživší, kam přichází stále více lidí. V této chvíli potvrdily úřady nejméně 235 obětí, nalezení dalších mrtvých a přeživších však brání těžko přístupné oblasti a sesuvy půdy.

České ministerstvo zahraničí v tuto chvíli nemá žádné informace o českých obětech v dané oblasti. Podle mluvčí ministerstva Ireny Valentové je ale příliš brzy na to hovořit o definitivní bilanci.

Ekvádor není jedinou zemí, kterou tato katastrofa zasáhla. V pátek si další zemětřesení na japonském ostrově Kjúšú vyžádalo nejméně 29 obětí. Obě země tvoří oblast takzvaného ohnivého kruhu, která je charakteristická svou vulkanickou aktivitou. Podle německého Geologického výzkumného centra v Postupimi ovšem neexistuje i přes zjevné podobnosti mezi událostmi v Ekvádoru a Japonsku žádné geologické spojení.

Zobrazeno 1876 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:43
Pro psaní komentářů se přihlaste