pá., 14. leden 2011 21:11

EU podepsala s Ázerbájdžánem klíčovou deklaraci o dodávce zemního plynu

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev podepsali ve čtvrtek v Baku společnou deklaraci ohledně dodávky zemního plynu do Evropy.

Ázerbájdžán se zavázal k dodávce značného množství plynu do Evropské unie, zatímco EU umožní největší kavkazské zemi volný přístup na svůj trh. „Toto je zlomový bod. Dohoda potvrzuje pro EU přímý přístup k zemnímu plynu z Kaspického moře, což posílí energetickou bezpečnost pro evropské spotřebitele i evropský obchod,“ uvedl k tomu Barroso.

EU a Ázerbájdžán stanovily v deklaraci společný cíl: Ázerbájdžán poskytne dostatečné množství zemního plynu na provoz tzv. jižního koridoru, což je plánovaná síť několika plynovodů zajišťujících dodávku zemního plynu z tohoto regionu do Evropy. Potřebnou infrastrukturu k provozu jižního koridoru budou obě strany financovat společně. V plánu je jak prodloužení již existujících plynovodů (ITGI, TAP) za hranice Evropy, tak výstavba úplně nového (Nabucco). Ázerbájdžán se v následujících měsících rozhodne, který z projektů upřednostní. Pro EU se dá podpis deklarace považovat za úspěch, neboť jde o první písemně stvrzenou dohodu o dodávkách zemního plynu s touto kavkazskou zemí.

 

Zobrazeno 2256 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste