pá., 23. říjen 2015 16:06

Evropo, jednej! Dobrovolníci pomáhající uprchlíkům napsali otevřený dopis evropským vládám

"Evropo, prosím jednej!" Tak zní název otevřeného dopisu, ve kterém dobrovolníci napříč Evropou vyzývají evropské vlády, aby jednali v otázce uprchlické krize. Dobrovolníci, kteří již měsíce pomáhají uprchlíkům přímo na místech, kde se uprchlíci pohybují, říkají, že "možnost dobrovolnické pomoci dosahuje svých limitů".

 

 "Vzhledem k rychle se blížící zimě a komplikacím na mnoha hranicích se obáváme zhoršení situace v podobě vážných zdravotních problémů nebo dokonce úmrtí mezi uprchlíky," píše se v dopise. Dobrovolníci dodávají, že každý člověk má právo podat žádost o azyl a pokud "není Evropa schopná zajistit bezpečné a legální způsoby získání azylu, je povinna poskytnout pomoc těm, kteří se rozhodli vydat na nebezpečnou cestu Evropou".

Dobrovolníci dále v dopise informují o svých aktivitách a o tom, kde všude zasahují. "Rozdáváme jídlo a vodu, zajišťujeme organizaci davu, poskytujeme důležité informace týkající se aktuální situace, předáváme zranitelné do rukou UNHCR a zdravotníků, pečujeme o děti, staráme se o sbírky oděvů a přikrývek, uklízíme nepořádek, získáváme finance a těm několika nejzranitelnějším poskytujeme přístřeší," píší.

Ke konci dopisu dobrovolníci vyzývají evropské země i Evropskou unii k okamžitému jednání a pomoci; mezi jednotlivé body výzvy patří například "okamžitá pomoc všem státům, které jsou zasaženy uprchlickou krizí, namísto podpory těch, jež staví ploty", "zřízení bezpečných přijímacích a tranzitních center" nebo "poskytování humanitární pomoci lidem, kteří ji potřebují". Dopis rovněž apeluje na občany, aby kontaktovali své vládní představitele a ptali se jich, co se chystají udělat se současnou situací.

Pod otevřený dopis se podepsalo již přes osmdesát dobrovolnických skupin z různých koutů Evropy. Seznam tvoří i pět sdružení z Česka.

Celý text dopisu si můžete přečíst na: www.europeact.eu

 

 

Zobrazeno 1831 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:11
Pro psaní komentářů se přihlaste