čt., 18. říjen 2018 21:33

Evropská komise a organizace Breakthrough Energy zřídily fond pro výzkum čisté energie

Větrná elektrárna Větrná elektrárna Zdroj: Jan Záveský
Brusel - Evropská komise a organizace Breakthrough Energy během středy podepsaly memorandum o zřízení fondu Breakthrough Energy Europe v hodnotě 100 milionu eur. Fond by měl pomoci evropským podnikům s vývojem technologií pro výrobu čisté energie a jejich následným uváděním na trh.

Bill Gates a evropský komisař v oblasti vědy, výzkumu a vývoje Carlos Moedas společně podepsali memorandum o vzniku investičního fondu, který vznikl za účelem podpory vývoje a zavedení nových technologii pro výrobu čisté energie. Spojením veřejného a soukromého sektoru tak vznikl fond Breakthrough Energy Europe v hodnotě 100 milionu eur. Polovina částky pochází od Evropské investiční banky a druhá od organizace Breakthrough Energy. Členy organizace jsou kromě soukromých osob z řad nejbohatších lidí světa, například Billa Gatese, Marka Zuckerberga nebo Jeffa Bezose, také společnosti Microsoft, GE Money Bank, Total a řada dalších.

Na konferenci kromě Gatese a Moedase promluvil také Maroš Ševčovic, místopředseda komise zodpovídající za energetickou unii. Vznik fondu je součástí boje proti klimatickým změnám a vyčerpávání zdrojů. Inovace by se měly týkat snižování emisí, podporu energetické účinnosti v průmyslu, dopravě a zemědělství. Program by měl být spuštěný v roce 2019.

V rámci klimatické konference COP21, která se odehrála v roce 2015 v Paříži, vzniklo partnerství 23 zemí a Evropské unie s názvem Mission Innovation, které si dalo za cíl urychlit inovace v oblasti čisté energie a zajistit dlouhodobá řešení situací, které souvisejí se změnou klimatu. Členové Mission Innovation se poté zavázali, že do roku 2021 zdvojnásobí výši prostředků na výzkum a inovace. Následně skupina investorů oznámila svůj záměr pomoci, a to investováním do výzkumu v zemích, které se do partnerství zapojily a tak vzniklo Breakthrough Energy Coalition. V prosinci 2017 na summitu Jedna Planeta organizace Breakthrough Energy oznámila první projekt v partnerství pěti členských zemí Mission Innovation a Evropské unie.

Zobrazeno 1475 krát
Naposledy upraveno: pá., 19. říjen 2018 11:19
Pro psaní komentářů se přihlaste