ne., 30. říjen 2016 16:46

Evropská unie podepsala s Kanadou dlouho oddalovanou obchodní dohodu CETA

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons
Brusel - Členové Evropské unie ve složení předsedy Evropské rady Donalda Tuska, šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a slovenského premiéra Roberta Fica dnes podepsali obchodní dohodu CETA (Komplexní hospodářská a obchodní dohoda). Na druhé straně stolu usedl premiér Kanady Justin Trudeau. Dohoda by měla upravit podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv.

Průběh uzavírání smlouvy nebyl ani zdaleka hladký, v posledních dnech to bylo především kvůli odporu frankofonní části Belgie, Valonska. Pro odsouhlasení podpisu smlouvy byla nutná shoda všech regionálních parlamentů Belgie a právě Valonský region jako jediný nesouhlasil. Tusk i kanadský premiér však i nadále udržovali optimismus a k dohodě nakonec došly všechny zúčastněné strany.

Ode dneška stvrzená obchodní dohoda by měla zjednodušit export jak pro Kanadu, tak i v rámci celé EU, tedy včetně České republiky. U nás by měla otevřít nové možnosti hlavně v rámci strojírenství, zdravotnictví a chemického průmyslu. Jako hlavní důsledek smlouvy se jeví odstranění většiny cel a poplatků, které dosud bránily úspěšnějšímu vzájemnému obchodu.

Pozitivní ohlasy po podepsání smlouvy měli všichni zúčastnění. „Pro více než půl miliardy lidí na obou stranách Atlantiku se otevírají nové možnosti,“ řekl například novinářům Jean-Claude Juncker. Podobně optimisticky zněl i premiér Kanady. „Dohoda o 20 procent zvýší obchod mezi partnery a do naší ekonomiky přinese miliardy dolarů,“ prohlásil Trudeau.

Žádná dohoda takové důležitosti se nevyhne kontroverzím. Kritici poukazují na fakt, že znění velké části odsouhlasené smlouvy upravující autorská práva je prakticky totožné se zamítnutou dohodou ACTA. Tu smetl ze stolu Evropský parlament. Dalším negativním faktorem je očekávatelný nárůst vlivu na obchod nadnárodních společností. Kvůli těmto nedostatkům probíhají přímo v Bruselu protesty.

Dnešní podpis umožňuje pouze předběžnou platnost dohody, a to od příštího roku. Souhlasit ale musí ještě řada dalších parlamentů. Po všech patáliích, které smlouva přečkala se ale zdá, že její platnosti už v cestě nic nestojí.

Zobrazeno 2314 krát
Naposledy upraveno: po., 31. říjen 2016 18:57
Pro psaní komentářů se přihlaste