so., 27. říjen 2018 00:30

Evropský parlament podpořil zákaz plastových výrobků na jedno použití

Jednorázový plast tvoří až 90 procent odpadu na evropských plážích Jednorázový plast tvoří až 90 procent odpadu na evropských plážích Zdroj: Reuters.com
  Štrasburk - Evropský parlament schválil ve středu 24. října směrnici pro omezení plastů na jedno použití. Směrnice, která byla schválená na plénu Evropského parlamentu, se nyní týká deseti skupin jednorázových plastových výrobků a rybářského vybavení. Zjistilo se totiž, že tyto předměty tvoří až 90 procent odpadu na evropských plážích.

Směrnice bude mít největší dopad na plastové tyčinky do uší, brčka, míchadel nápojů, balónových tyček, polystyrenových kelímků a obalů na potraviny. Nyní se už čeká jen na souhlas Evropské komise, a pokud projde směrnice i zde, vyjde v účinnost už během roku 2021. V dalších letech by se směrnice měla ještě zpřísnit a měla by platit i na používání jednorázových talířů a příborů. Členské státy EU by musely také zajistit snížení spotřeby kelímků na nápoje a krabic na jídlo. Europoslanci navíc požadují snížení množství odpadu v podobě cigaretových nedopalků, kde se taktéž objevuje plast. Parlament chce, aby výrobci byli odpovědní za náklady související s čištěním životního prostředí od plastových odpadků, které jsou na jedno použití.

Na druhou stranu poslanci odmítli návrh výboru pro životní prostředí, který požadoval, aby se přestaly používat plastové sáčky, které jsou také jedním z hlavních znečišťovatelů naší planety. Navíc hnutí DUHA, které prosazuje zdravé prostředí pro život, se společně s kolegy z Rethink Plastic Alliance obávají nedostačující definice pro jednorázové plasty. Tu by se mohli výrobci pokusit obejít tím, že by na jednorázový obal vytiskli značku na opakované použití. Hnutí DUHA proto vyzvala ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby v Radě Evropské unie podpořil přísnější verzi směrnice.

Největšími znečišťovateli životního prostředí jsou Coca-cola, Pepsi–cola a Danone. Ti samozřejmě lobbují za mírnou směrnici, která by ponechala plastové lahve na pití.

"Evropský parlament dal jasný a silný signál, že končí doba jednorázových plastů. Je to konec společnosti založené na odhazování. Celá Evropská unie chce věci opakovaně používat a recyklovat. Vlády členských zemí by se neměly nechat ošálit vábením velkých znečišťovatelů, aby směrnici omezující plastové znečištění změkčili." Řekl Ivo Kropáček, odpadový expert hnutí DUHA.

Zobrazeno 1505 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 14:24
Pro psaní komentářů se přihlaste