čt., 27. září 2018 22:52

Pořadatelem UEFA Euro 2024 se stalo Německo

Trofej pro vítěze šampionátu Trofej pro vítěze šampionátu Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_European_Championship
Nyon – Dnes se ve švýcarském Nyonu rozhodlo o tom, kdo bude pořádat fotbalové Euro, které se uskuteční na přelomu června a července roku 2024. V tajné volbě drtivě zvítězilo Německo nad Tureckem, kdy ze 17 hlasů funkcionářů obdrželo 12.

Němci budou toto mistrovství pořádat po velice dlouhé době, naposledy se totiž v této zemi konalo v roce 1988, takže půjde zároveň o první pořadatelství od dob, kdy padla Berlínská zeď.

Z pohledu Turecka jde naopak už o čtvrtou kandidaturu, ve které muselo zkousnout zklamání z neúspěchu. Předtím se o pořadatelství ucházelo v letech 2008, 2012 a 2016, pokaždé ovšem dostaly přednost jiné země, konkrétně v prvním případě Rakousko se Švýcarskem, ve druhém Polsko s Ukrajinou, a v posledním Francie. Nezbývá tedy nic jiného, než to zkusit v dalších letech znovu.

V Německu se bude hrát na deseti stadionech, a to v Berlíně, Mnichově, Dortmundu, Gelsenkirchenu, Stuttgartu, Hamburku, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem, Lipsku a Frankfurtu. Nejmenší z těchto stadionů je ve Frankfurtu s kapacitou 48 375 diváků, největší naopak v Berlíně, který pojme 74 461 diváků. Právě v hlavním městě se nejspíše bude konat i finálový zápas, nicméně ve hře je také mnichovská Allianz Arena, takže se definitivní polohu nejdůležitějšího utkání turnaje dozvíme později.

Zobrazeno 2217 krát
Naposledy upraveno: ne., 30. září 2018 16:46
Pro psaní komentářů se přihlaste