čt., 28. březen 2019 21:24

Evropským parlamentem prošla reforma autorského zákona pro internet

Končí internet, jak jej známe? Končí internet, jak jej známe? Zdroj: Jan Záveský
Brusel - Evropští poslanci během úterý 26. března schválili reformu pro ochranu autorských práv na internetu. Cílem je posílit pozici tvůrců a přízpůsobit digitální éře evropské autorské právo z roku 2001. K dokumentu se kriticky vyjadřují nejen technologické firmy jako Google či Facebook, ale i zastánci svobodného internetu v obavách z cenzury. Na zavedení mají členské státy dva roky.

Silnější pozici tvůrců a vydavatelů při jednání s internetovými společnostmi by měla zajistit směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, kterou v úterý schválil Evropský parlament. Na podobě směrnice se v průběhu února dohodli poslanci se zástupci ministrů členských zemí. Pro schválení hlasovalo 348 poslanců, proti 274, a 36 se zdrželo hlasovaní. Pokud nová pravidla formálně odsouhlasí i Rada EU, nová směrnice se zveřejní a po dvaceti dnech začne platit. Následně budou muset členské státy do dvou let nová pravidla zahrnout do vnitrostátních předpisů.

Pomocí směrnice by se mělo zlepšit postavení majitelů autorských práv jako jsou hudebníci, umělci či vydavatelé při vyjednávání smlouvy pro používání jejich děl. Společnosti zároveň budou přímo odpovědné za obsah, který je na jejich stránkách nahraný. Změny pocítí i platformy jako YouTube, Facebook nebo Google News, které doposud za zprostředkování obsahu platit nemusely. Úprava se však zároveň snaží o zachování svobodného internetu. 

Naopak by se mělo usnadnit využívání chráněných děl za účelem citace, kritiky, parodie nebo recenze. Platnost se nebude vztahovat na meme obrázky, GIFy, dále také na nekomerční nahrávání obsahu do encyklopedií jako je Wikipedie. Zvyhodněné budou i start-upy. 

Dokument je reakcí na situaci, kdy internetové společnosti doposud nebyly tlačené do spravedlivých smluv s majiteli práv, jelikož nebyly zodpovědné za obsah nahraný uživateli. Povinnost odstranit obsah nastal až ve chvíli, kdy o to požádal majitel práv. Nejkontroverznější část s označením článek 13 tak dává platformám povinnost obsah kontrolovat pomocí filtrů. Podporovatelé si slibují, že přenesením odpovědnosti na společnosti provozující internetové stránky by mělo dojít ke spravedlivějším odměnám za využívání děl v prostoru internetu. Mezi odpůrci však panují obavy i z cenzury legálního obsahu a nedokonalého rozeznávání například karikatur nebo parodií.


Zdroj: https://www.denik.cz/evropska-unie/eu-schvalila-kontroverzni-reformu-ochrany-autorskych-prav-na-internetu-20190326.html

 

 

 

 

Zobrazeno 1387 krát
Naposledy upraveno: po., 1. duben 2019 20:47
Pro psaní komentářů se přihlaste