út., 20. duben 2010 17:54

Ex libris - Pavel Kohout

„Z lásky k lidem chtěl jsem přenášeti hory. Nepřenesl. Sorry,“ zakončil vtipně dnes odpoledne Pavel Kohout autorské čtení a besedu, která proběhla v aule Filozofické fakulty UP v rámci cyklu Ex libris. Autor zde představil svůj román Cizinec a krásná paní.

Posluchačům, mezi nimiž seděla i spisovatelova žena, scénáristka Jelena Mašínová, přečetl známý český prozaik, básník a dramatik, který prožil část svého života v rakouském exilu, první kapitolu z knihy Cizinec a krásná paní. Ta vyšla původně jako román na pokračování v Mladé frontě Dnes. Pro každou z čtyřiašedesáti kapitol bylo tedy pevně vymezeno šest tisíc znaků a MF Dnes je publikovala denně od března do června 2009. Jak sám Pavel Kohout prozradil, v době zveřejnění byl jen o pár týdnů napřed před čtenáři a sám nevěděl, jak příběh skončí. Děj je zasazen do současnosti a zobrazuje setkání různých kultur v malém českém městě. Autor poté přečetl také jeden ze svých fejetonů.

Besedy se mnoho lidí neúčastnilo. Přestože je Pavel Kohout jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších současných českých spisovatelů, aula byla poloprázdná. Otázky posluchačů směřovaly k vztahům k Němcům, o nichž píše, ke zdrojům jeho inspirace a českým literárním vzorům. Host se také rozpovídal o přátelství s Václavem Havlem, Ludvíkem Vaculíkem a Pavlem Landovským a ukázal, že má přehled v současné literatuře. Akci moderoval Lubomír Machala.

Zobrazeno 2173 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Nepřející obecenstvo
  út., 4. květen 2010 18:17
Pro psaní komentářů se přihlaste