út., 1. září 2015 18:42

Exit game: virtuální realita v realitě?

Účastníci nové hry s názvem Exit game jsou dobrovolně uvězněni v uzavřeném prostoru plném hádanek. Pokud je vyřeší, dostanou se ven. Vše se točí kolem tematického příběhu ve stylizovaném prostředí.

K vyřešení soustavy hlavolamů mají soutěžící přesně 60 minut. Na skupinu dvou až pěti osob čekají organizátory nachystatné různě těžké úkoly. Ty na sebe navazují a splněním toho posledního se hráč dostane ke klíči k úniku.

Kulisy jsou zasazeny do určitého prostředí, omezuje je jen fantazie a rozpočet tvůrců. Exit game představují středověké hladomorny, alchymistovy laboratoře, atomové kryty či vězeňské cely. Vše inspirovaly počítačové hry zvané adventure, tedy dobrodružné. Virtuální realitu se tvůrci pokouší simulovat v jednotlivých příbězích různě. Prostor je například pod dohledem kamer a hlavní organizátor celý průběh hledání klíče sleduje - pokud vidí, že se účastníci v řešení neposouvají dál, může jim pomoci malou nápovědou.

Úkoly řeší nejčastěji skupiny přátel, navštěvují je ale i spolupracovníci v rámci firemních teambuildingů. Exit game se mohou účastit různě staří hráči, nikdo zde nepotřebuje k vyřešení hlavolamů nic víc než svůj mozek.

V Olomouci je možnost vyzkoušet tuto zábavu na třídě Svobody kousek od Vědecké knihovny. Se začátkem nového akademického roku očekávají organizátoři zvýšený zájem ze strany studentů, kteří rychle přijímají nové trendy a hledají zajímavé možnosti trávení volného času. Bylo tomu tak například i u laser game, která v hanácké metropoli zdomácněla a má často na některé dny plnou kapacitu.

Zábavu si ale neužijí pouze studenti vysoké školy. „Před samotným začátkem hry vám game maker vysvětlí pravidla i jak vše funguje. Na exit game nepotřebujete žádné speciální schopnosti, hra je založena na týmové spolupráci a na předpokladu, že každý je dobrý v něčem jiném," uvádí organizátoři. Otevřeno je každý den, termín si ale účastníci musí dopředu zarezervovat.

Zobrazeno 2482 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:51
Pro psaní komentářů se přihlaste