po., 17. duben 2017 20:30

Extrémní sportovec přeběhl republiku z jihu na sever

Štěpán Dvořák na cestě mezi nejjižnějším a nejsevernějším bodem České republiky. Štěpán Dvořák na cestě mezi nejjižnějším a nejsevernějším bodem České republiky. Zdroj: Facebook Štěpána Dvořáka
Lobendava - Extrémní sportovec Štěpán Dvořák po třech dnech a třech nocích přebehl Českou republiku z jihu na sever. Hasič Jaderné elektrárny Dukovany se vydal na cestu v pátek z nejjižnějšího místa republiky. Přes velké problémy dorazil do cíle v oblasti Šluknovského výběžku v pondělí v noci.

Z nejjižnějšího místa republiky u Vyššího Brodu vyrazil s doprovodným vozidlem, ve kterém nechyběl jeho otec Miroslav Dvořák, na Velký pátek už v 5 hodin ráno. Vzdálenost mezi startem a cílem plánoval na 400 km, kterou zdolal jako vždy bez možnosti spánku. Po necelých 80 kilometrech se dukovanský hasič zastavil u kolegů v Temelíně. Podmínky si zatím pochvaloval. „Čekal jsem chladnější počasí. Už je to na trenky," uvedl na svém facebookovém profilu. 

Naplánovaná trasa se nepřehoupla ani do druhé poloviny a Dvořák zažil výraznou krizi. „Od půlnoci na mě přišla spací krize, která se stupňovala, a to jsem ještě nikdy nezažil. Každopádně to přerostlo v bolest hlavy a hrudníku a absolutní neschopnost udržet otevřené oči, natož se pohybovat. Se svítáním jsem dolezl k autu a svalil se na matraci. Pak už si nic nepamatuji," popsal Štěpán Dvořák. „Dostavila se bolest stehen, stejná jako včera. Mám za sebou několik dlouhých tratí, takže vím, že takhle brzo to není normální. Bolí to jako čert. Doběhnu 200 kilometrů a rozhodnu se jestli pokračovat nebo skončit," prozradil o chvíli později na 190. kilometru.

Běžec se ve své výzvě rozhodl pokračovat. Během cesty se k němu přidávalo spoustu lidí, kteří mu dělali společnost a předali mu spoustu energie. „V jejich přítomnosti stále o něčem mluvíme, a tak přestanu přemýšlet nad tím, jak mě něco bolí nebo kolik mi toho ještě zbývá. Prostě moje myšlenky ubíhají jiným směrem, což občas potřebuji," reagoval na společnost ostatních běžců už dříve. V Praze si sportovní výkon zpestřil navštívením historických památek. 

Za Prahou ho potkalo nepříjemné počasí. „Chvíli jasno, chvíli lije, někdy i sněží," popisoval na svém facebookovém profilu situaci v severní části republiky. „Čím více jsme na severu, tím větší je tu zima," dodal. Kvůli vydatnému dešti na hodinu svůj běh přerušil. Do nejsevernějšího bodu České republiky nakonec dorazil po necelých sedmdesáti hodinách na Velikonoční pondělí před třetí hodinou v noci. 

Běh dlouhý 400 km se řadí mezi další sportovní úspěchy Štěpána Dvořáka. Do svého bydliště v Třebíči běžel například z Prahy, z Lysé Hory, ze Sněžky nebo z Plzně. Přeplaval Dalešickou a Vranovskou přehradu a na kole za jeden den zvládl přejet celou Českou republiku. Běh do Plzně dlouhý 264 km byl dosavadním rekordem třebíčského ultramaratonce. 

Zobrazeno 2147 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 08:23
Pro psaní komentářů se přihlaste