st., 21. říjen 2009 16:09

Festival byl zahájen vernisáží

V týdnu od 20. 10. do 25. 10. 2009 v Olomouci probíhají Dny židovské kultury. Tento festival byl zahájen vernisáží výstavy Osudy středomoravských synagog (Holešov, Kroměříž, Olomouc), která se v úterý 20. 10. uskutečnila v Divadle hudby.

 

Svůj projev zde mimo jiné přednesl také předseda Židovské obce Olomouc Ing. Petr Papoušek. Vernisáž byla zpestřena vystoupením tria pod vedením violoncellisty Jiřího Hoška. Po jeho boku se představila harfistka Pavla Jahodová-Vondráčková, na příčnou flétnu zahrál Vladimír Petr. Společně vynikajícím způsobem předvedli tři hebrejské folkové písně, čímž pozvali návštěvníky vernisáže na večerní koncert David hrou na harfu zahnal ducha melancholie do Saula, který byl také uspořádán v rámci festivalu.

Samotná výstava sestává z fotografií a plánů Holešovské, Kroměřížské a Olomoucké synagogy. K vidění jsou také dobové úřední dokumenty a rukou psané záznamy. Od středy 21. 10. pak bude možné také shlédnout 3D animaci Olomoucké synagogy. Výstava potrvá do 3. listopadu 2009.

Vernisáž byla ukončena pozváním na další akce spojené s festivalem Dny židovské kultury. Bohatý program zájemcům nabízí řadu přednášek, divadelních vystoupení či besed.

 

 

 

 

 

Zobrazeno 2296 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36
Pro psaní komentářů se přihlaste