st., 19. duben 2017 20:45

Festival Ekologické dny opět poučí i pobaví Olomouc

Ekologické dny v Olomouci 21.4.-1.5. Ekologické dny v Olomouci 21.4.-1.5. Zdroj: kr-olomoucky.cz
Olomouc – 27.ročník Festivalu Ekologické dny odstartuje již v pátek 21. dubna v 9 hodin ráno na Horním náměstí. Jeho náplní bude téma manipulace v přírodě, krajině a společnosti. Ekologické dny Olomouc (EDO) chtějí zvýšit zájem občanů o přírodu a poskytnout jim náměty na jednání, které je k životnímu prostředí šetrnější.

Velký prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí se jako každý rok stane vyvrcholením a zároveň i zakončením celého festivalu. K vidění bude přes sto stánků s tradičními řemesly, pro rodiče s dětmi se zahraje divadlo Víti Marčíka a k dispozici budou také hravé dílny, zabývající se problematikou vzniku odpadů a jejich správného třídění. „Jarmark nabídne také netradiční pohledy na Olomouc z výšky, z vody a pohledem lidí bez domova. Jde o oslavu biodiverzity přírody a lidských přístupů k ní. K tomu budou po celý den hrát Tomáš Kočko & ORCHESTR, Žamboši, Marshall Malinovsky, Ivan Hlas Trio, Živé Kvety, Lanugo, Korben Dallas, Luboš Pospíšil £ 5P,“ popisuje Michal Bartoš, ředitel Sluňákova, který festival již 27 let připravuje.

V případě špatného počasí pořadatelé program přesunou do prostor U-klubu. Od pátku do neděle navštíví Olomouc psychiatr Cyril Höschl, filosofové Václav Bělohradský a Zdeněk Kratochvíl, biologové Stanislav Komárek, Jan Zrzavý, David Storch, sociolog Pavel Barša, známý historik a autor Toulek Českou minulostí Petr Hora Horejš a další atraktivní hosté.

„Byl jsem potěšený, že EDO se staly důležitým datem v diářích mnoha nesmírně zajímavých lidí, kteří poutavě představují zvídavým laikům poměrně složité myšlenky. Letos je program besed doslova nabitý a zhodnocuje mnohaleté úsilí,“ říká Michal Bartoš. „Uvědomil jsem si, že letošní téma manipulace bylo s námi vlastně vždy. Festival od počátku staví proti jednoduchým manipulacím pohledy z více úhlů, často protichůdných. Spíše klade otázky, než nabízí odpovědi. Dává přednost světu, který je rozmanitě složitý, ne jednobarevně plochý. Myšlenky jsou nabízeny v kontextech a navíc, našim hostům zpravidla nechybí humor,“ vysvětluje Bartoš.

K EDO se přidává stále více organizací, které nabízejí své vlastní programy – například Dům dětí a mládeže pořádá Den Země v zoo, Technické služby zvou na odbornou konferenci Odpady, v plánu je i fotografická a umělecká dílna a výstavy v Galerii Caesar a Muzeu umění.

Zobrazeno 1746 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 19:47
Pro psaní komentářů se přihlaste