út., 7. březen 2017 18:52

Filmová akademie uvažuje nad změnou pravidel Českých lvů

Režisér Julius Ševčík a producent Rudolf Biermann s cenou Český lev za nejlepší film roku, snímek Masaryk Režisér Julius Ševčík a producent Rudolf Biermann s cenou Český lev za nejlepší film roku, snímek Masaryk Zdroj: ČTK
Prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA) zváží možnou změnu pravidel pro nominaci filmů na Českého lva. Nad tímto krokem začalo vedení akademie uvažovat poté, co při sobotním předávání cen získal většinu sošek snímek Julia Ševčíka Masaryk, který oficiálně do českých kin vstoupil tento týden.

„Ještě tento týden se setká prezidium. Některým to přirozeně zkazilo náladu, to využití, zneužití pravidel. Musíme si říct, jestli je to opravdu zásadní zneužití, nebo producentská strategie, která si vyžádá úpravu stanov,“ řekl člen České filmové a televizní akademie Ivo Mathé pro Radiožurnál.

Drama Masaryk získalo rekordních dvanáct ocenění ze čtrnácti možných a naprosto tak ovládlo 24. ročník Českých lvů. Stát se tak mohlo především díky tomu, že snímek měl premiéru 25. prosince loňského roku. Uveden byl sedm dnů v pražské Lucerně. Tato skutečnost vyvolala poměrně bouřlivé reakce. „Podle mě je to trochu nefér, mělo se dostat na víc snímků, nejen na Masaryka. Je to trochu levárna, když vezmete v úvahu, že se vítězný film promítal jen sedm dní v jednom kině. Podobně nevím, proč soutěží Anthropoid, když je to britský film. Ale taková jsou prostě pravidla,“ protestuje v rozhovoru pro iDNES.cz herec a prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Zobrazeno 1758 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 01:35
Pro psaní komentářů se přihlaste