so., 19. červen 2010 03:31

Florencie - Hvězda renesance

Čtvrteční přednáška Nové Akropole s názvem Florencie – Hvězda renesance začala v šest hodin večer a zájem o toto téma přivedl do přednáškové místnosti kolem dvaceti posluchačů. Po tradičním několikaminutovém seznamování s historií a aktivitami organizace se za řečnický pult postavila přednášející a začala poutavě mluvit o různých stránkách renesance.

Posluchače tak seznámila s historickým pozadím nástupu tohoto období a s návazností renesance na antickou kulturu. Vysvětlila, jak spolu souvisí renesance a humanismus, a jak se v v tomto období změnilo pojetí vztahu člověka a boha. Zmínila se také o několika klíčových postavách dění ve Florencii a o jejich přispění k vzestupu renesance. Po třičtvrtě hodině přednášení byla vyhlášena pauza.

Druhou část přednášky tvořila projekce dokumentárního filmu o Florencii. Šlo o originální produkci NA a zachycoval historii města od jeho založení roku 59 př. n. l.. Nejvíce prostoru dostalo ve filmu období vlády Lorenza Medicejského, velkého mecenáše umění a stoupence humanismu. Právě za jeho vlády totiž došlo ve Florencii k největšímu rozvoji renesanční kultury a umění. Dokument byl plný kouzelných záběrů na umělecká díla Florencie a diváky seznámil s mnoha dalšími osobnostmi doby.

Po skončení filmu se přednášející s návštěvníky už jen rozloučila a pozvala je na další akce asociace.

Foto: www.centrotour.cz

Zobrazeno 2203 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste