po., 15. duben 2019 16:32

Fotografií roku je podle World Press Photo snímek plačící honduraské uprchlice

Vítězný snímek z mexicko-americké hranice Vítězný snímek z mexicko-americké hranice Zdroj: Aktuálně.cz
Amsterdam - Prestižní fotografická cena World Press Photo už zná vítěze. Porota letos vybírala mezi téměř 80 000 snímky zobrazující aktuální světové problémy i silné lidské příběhy. Udílení proběhlo 11. dubna v Amsterodamu a mezi oceněnými je i jeden Čech.

Fotografií roku se stal snímek plačící holčičky, kterou spolu s matkou zadržela policie při nelegálním přechodu hranice z Mexika do Spojených států amerických. Autorem je John Moore, fotoreportér, který se problematikou migrace zabývá již deset let. V minulosti již za svou práci získal několik prestižních ocenění včetně Pulitzerovy ceny.

Kategorii mapující současné problémy vyhrála Diana Markosian se svou fotkou oslavy 15. narozenin kubánské dívky. Podle tradice se v tomto věku stává z dívky žena připravená na vdávání a dospělý život. Oslavy jsou proto velice okázalé a bujaré. Palčivost vítězného snímku spočívá ve zdravotních problémech oslavenkyně, které lékaři před lety diagnostikovali mozkový nádor s tím, že dívka se patrně nedožije 13 let.

Další oceněné snímky ukazují ženský tým bojující proti pytláctví v Zimbabwe, senegalské modelky nebo zástupce tisku čekající před saudskou ambasádou v Istanbulu při vyšetřování smrti novináře Džamala Chašukdžího. 

Česká stopa

V soutěži uspěl i český fotograf Michael Hanke. Jeho snímky hendikepovaného sportovce Zdeňka Šafránka se v kategorii sportovních příběhů umístily na druhém místě. Šafránka na vozík upoutal pracovní úraz. Nevzdal se a nyní se věnuje boxu, para hokeji a handbiku. 

Oceněné snímky jsou nyní k vidění na výstavách po celém světě, včetně České republiky. Prohlédnout si je bude možné od středy 5. do neděle 30. června v prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Zobrazeno 1539 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2019 13:09
Pro psaní komentářů se přihlaste