st., 19. duben 2017 02:18

Google stahuje svůj vyhledávač a aplikace v Androidu z Ruska

Android před sídlem Googlu v Silicon Valley Android před sídlem Googlu v Silicon Valley Zdroj: phandroid.com
Rusko – Standardní Google Search a zdomácnělé aplikace jako jsou třeba Youtube či Google Mapy se z ruských mobilů brzy vytratí. Google povolil ruským konkurenčním firmám možnost předinstalovat si svůj software v operačním systému Android. Děje se tak kvůli mimosoudní dohodě o konkurenčním boji s ruskou IT společností Yandex.

Google pod nátlakem ruského regulátora hospodářské soutěže a federálního antimonopolního úřadu slíbil, že vyvine aplikaci, díky které si uživatelé snadno změní výchozí vyhledávač nebo standardně nastavený software ve svém zařízení. Svým rozhodnutím tak ukončil dvouletý spor se svým největším ruským konkurentem, firmou Yandex, jejíž zisk před Googlem v Rusku za toto čtvrtletí vzrostl o 7 %. Ta na Google podala v roce 2015 stížnost kvůli podezření z nekalé soutěže.

Největší technologická firma na světě se bránila tvrzením, že Android je operační systém, který developerům umožňuje bezplatný zásah do zdrojového kódu. Ruští výrobci smarthponů si tak mohli bez problémů předinstalovat aplikace dle své libosti nebo vyvinout vlastní verzi Androidu. Antimonopolní úřad obhajobu Googlu zamítl, protože prý svými aplikacemi Youtube a Google Mapy porušuje konkurenční soutěž. Ani jedna z nich nejde ze zařízení úplně odinstalovat, a tak jsou uživatelé nuceni je buď používat, nebo mít ve svém smartphonu dvě různé aplikace pro stejnou funkci. 

Ačkoli se Google dohodl na mimosoudním vyrovnání, musí Yandexu zaplatit pokutu za ztráty na výdělku 438 milionů rublů (bezmála 200 milionů korun) poté, co se mu nepodařilo případ odvolat loni v srpnu. „Jsme šťastní, že jsme se konečně dostali k obchodní dohodě s Yandexem, ruským regulátorem soutěže a jejich federálním antimonopolním úřadem. Obchodní spor s distribucí Google aplikací v Rusku tak můžeme konečně uzavřít,“ sdělila BBC mluvčí Googlu Meghan Casserlyová. Ředitel Yandexu Arkady Volozh médiím sdělil, že je to významný krok pro ruské spotřebitele. „Jsem vděčný federálnímu antimonopolnímu úřadu za uplatňování práva takovým způsobem, aby se opět obnovil zdravý boj na trhu ve prospěch ruských uživatelů. Konkurence totiž vždy plodí mnoho inovací,“ dodal.

O podobnou věc se již několik let snaží i Evropská unie, která Google osočuje z povinnosti používat výhradně jeho služby. 

Zobrazeno 1967 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 20:36
Petr Vencl

Nothing to do here. Yet.

Pro psaní komentářů se přihlaste