čt., 28. říjen 2010 01:56

Haiti připravuje strategii proti epidemii cholery, která jej už týden sužuje

Necelých deset měsíců po ničivém zemětřesení musí nejchudší země západní polokoule Haiti čelit epidemii cholery. Nemoc, která byla zaznamenána minulé úterý, však naštěstí nevypukla v hlavním městě Port-au-Prince, kde v provizorních táborech po zemětřesení živoří více jak milion lidí. Podle posledních údajů PAHO bylo prokázáno 3 769 případů cholery a 284 nemocných této nákaze podlehlo. Nejvíce nakažených pochází z regionu Artibonite na severovýchodě země. V tomto regionu žije také téměř stovka dětí, jejichž školní docházka je dotována českými sponzory v rámci projektu Adopce na dálku.

Cholera se na Haiti začala šířit v departmentu Artibonite, jímž protéká stejnojmenná řeka, která je pravděpodobně také zdrojem nákazy. Z tohoto regionu pochází 96% zjištěných případů onemocnění. Další nakažení se objevili v departmentech Centre a Ouest. Právě v departmentu Ouest leží hlavní město Port-au-Prince, pro něž by rozšíření nákazy bylo vzhledem k počtu lidí žijících v provizorních stanových táborech zřízených po zemětřesení fatální.

Od minulého čtvrtka, kdy situace začala být monitorována PAHO, regionální kanceláří Světové zdravotnické organizace, počet nově nakažených i mrtvých klesal. Zatímco však v pondělí nákaze podlehlo pouze šest nakažených, v úterý bylo zaznamenáno 25 mrtvých. “Navzdory prvním pozitivním náznakům o vývoji situace potřeba velké ostražitosti trvá dál,” upozorňuje mezinárodní organizace Lékaři bez hranic, která na Haiti působí.

Cholera je akutní střevní onemocnění způsobené bakteriemi z lidských výkalů, přenáší se znečištěnou vodou, jídlem a zřídka i z člověka na člověka. Onemocnění se projevuje zvracením a průjmy, které vedou k dehydrataci a bez léčby také k úmrtí. Přitom lze 80% případů cholery snadno léčit podáváním rehydratačního roztoku. Podle údajů Světové zdravotnické organizace ročně cholerou onemocní 3 až 5 milionů lidí a podlehne jí 100 až 120 tisíc nemocných. Letos se případy cholery objevily především v Africe. Poslední epidemie cholery, které musel čelit latinskoamerický kontinent, je epidemie v Peru ze začátku devadesátých let, při níž se počet nakažených vyšplhal na půl milionu.

Cholera se na Haiti objevila naposledy před sto lety. V součastnosti obyvatelé proti ní nemají v těle protilátky a ani nevědí, jak se nákaze bránit. Ministerstvo zdravotnictví proto zahájilo veřejnou kampaň, během které informuje, jak se proti nemoci chránit. Mimo jiné rozesílá informační textové zprávy. Lidé jsou nabádáni ke zvýšené hygieně, spotřebě pouze tepelně zpracované zeleniny a pití čištěné vody. “Teď jsem velice opatrná. Ruce si vždy umývám mýdlem a někdy také citronovou šťávou,” řekla agentuře Reuters Jennette  Pressoire z Port-au-Prince. Vládní SMS také obsahují informovace o tom, jak pro nemocné připravit náhradní rehydratační roztok, na který stačí pouze pitná voda, sůl, cukr, soda a citron.

Vláda v úterý vypracovala Národní strategii pro epidemii cholery. Ta mimo jiné obsahuje i posílení 80 zdravotnických center v oblasti hlavního města a sítě 10 center pro léčbu cholery. I přes dosavadní pozitivní vývoj, PAHO upozorňuje na možnost rozšíření nákazy po celé zemi. Preventivní kroky podniká také Dominikánská republika, která s Haiti na ostrově Hispaniola sousedí.

Kromě haitské vlády a PAHO na ostrově působí řada dalších zahraničních vládních i nevládních organizací. Jednou z nich jsou Lékaři bez hranic, kteří na fotbalovém hřišti ve městě Saint-Marc ležícím v nejvíce postiženém regionu budují centrum na léčbu cholery s kapacitou 400 lůžek. „V nemocnici St. Nicholas ve městě Saint-Marc je teď velmi mnoho pacientů, nemocnice ale nemá dostatečné kapacity na to, aby se vyrovnala s cholerovou krizí,“ vysvětluje rozšíření kapacit Federica Nogarotto, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic v Saint-Marc. Několik stovek lékařů a zdravotních sester, kteří by mohli na Haiti pomoci, mobilizovala i kubánská vláda.

Ohroženy jsou i české projekty na Haiti. Ve městě Gonaives, správním středisku departmentu Artibonite, působí řádové sestry sv. Josefa, partner Arcidiecézní charity Olomouc, která zde realizuje své rozvojové projekty. “V centru je několik stovek dětí z toho téměř stovka je v projektu Adopce na dálku. Naštěstí nikdo z nich není cholerou postižen,” informuje koordinátorka charitních projektů na Haiti Irena Klimková. A dodává: “Zatím nijak nezasahujeme a ani se nechystáme. Nejsme zdravotnická organizace. Naše angažovanost by byla tedy jen v podpoře ať už místních lidí nebo přímo zdravotnických organizací, bude-li třeba.” Rozvojové projekty má na Haiti i společnosti Člověk v tísni, ta sice v regionech zasažených nákazou nepracuje, přesto od středy distribuuje hygienické balíčky a vede informační kampaň.

 

Zdroje:

http://www.lekari-bez-hranic.cz/cz/aktuality/index.php

 

Zobrazeno 2612 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste