po., 26. říjen 2015 17:27

Hamilton se stal předčasným mistrem Formule 1

USA – Britský pilot se na okruhu v americkém Austinu stal už potřetí mistrem světa. Rozhodlo o tom jeho jubilejní desáté vítězství v právě probíhající sezoně. Hamilton tak dokázal navázat na dva předchozí vítězné podniky Formule 1 na přelomu září a října, které proběhly v japonské Suzuce a ruském Sochi.

Stájový kolega v barvách Mercedesu Nico Rosberg a Sebastian Vettel z týmu Ferrari - jen tito dva jezdci měli před startem Velké ceny USA matematickou šanci na vítězství v šampionátu. Hamiltonovi přitom za určitých okolností nemusel stačit ani plný bodový zisk v závodě. K celkovému triumfu potřeboval, aby se jeho konkurenti umístili za ním v pořadí Rosberg, Vettel. A přesně to se v hlavním městě Texasu stalo skutečností.

Britský závodník perfektně odstartoval a už do první zatáčky najížděl v čele všech závodníků. Hned na začátku se mu totiž podařilo předjet Rosberga, který na startovním roštu stál na „pole position“. Plány na obhajobu se Hamiltonovi pokusil překazit v šestnáctém kole Australan Daniel Ricciardo, jenže po sedmi okruzích se na první příčku dostal zpět Nico Rosberg.

Britovi tak musela pomoct až chyba jeho největšího konkurenta v boji o prvenství. Nico Rosberg sedm kol před koncem přenechal vedení svému týmovému kolegovi. Do role smutného diváka se tak dostal Sebastian Vettel, jenž měl už na startovním roštu velice složitou pozici. Začílan totiž až z osmé řady po nevydařené kvalifikaci. Jeho stíhací jízda stačila pouze na třetí příčku, která už v samotném účtování seriálu závodů Formule 1 nemohla nic změnit.

Novopečený mistr světa byl po projetí pod šachovnicovou vlajkou evidentně dojatý. „Stěží budu hledat slova, abych své úžasné pocity nějak popsal. Nedokázal bych to bez skvělého auta, bez týmu, který byl bezchybný," řekl Lewis Hamilton. Svým výkonem si vysloužil slova uznání také od rivala Sebastiana Vettela. „Není to úplně nejlepší projet cílem a zjistit, že už nemůžu bojovat o titul mistra světa. Ale Lewis si zaslouží vyhrát. Doufám, že příští rok to bude lepší,“ konstatoval jezdec stáje Ferrari.

Zobrazeno 1923 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:17
Pro psaní komentářů se přihlaste