po., 18. duben 2016 13:27

Harlem Globetrotters vystoupí v České republice hned dvakrát

ČR – Do České republiky v rámci své světové tour zavítá legendární basketbalový exhibiční tým Harlem Globetrotters. Vystoupí 4. června v ostravské Ostravar aréně a o den později i v pardubické Tipsport aréně. Organizátoři lákají diváky na „show pro celou rodinu“. Turné je oslavou devadesáti let od založení slavného týmu.

Diváky čeká více než dvouhodinová show, ve které hráči předvedou své basketbalové umění. Harlem Globetrotters nejsou klasický soutěžní tým - zaměřují se čistě na zábavná vystoupení, ve kterých ukazují nejrůznější triky s míčem, střely nebo dokonce smeče na trampolíně. Show je koncipována pro všechny věkové kategorie.

Členy tymu jsou např. bývalé hvězdy NBA Wilt Chamberlain, Meadowlark Lemon nebo Fred Neal. V řadách Harlem Globetrotters jsou i ženy. Tou úplně první byla Jesse Jackson. Hráči vystupují vždy v červeno-bílých šortkách a modrých dresech. Na zádech mají místo jmen přezdívky.

Globetortters vystoupili již ve 118 zemích. Jsou jediným sportovním týmem, který má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a byli zmíněni v seriálech Simpsonovi a Futurama. Mají i vlastní hraný film s názvem The Harlem Globetrotters.

Tým byl založen v roce 1926 v Chicagu. Jméno nese podle vyhlášené čtvrti Harlem v New Yorku, kde žije početná černošská komunita. Protože jsou členy Harlem Globetrotters pouze Afroameričané, bývá tým často kritizován lidskoprávními aktivisty za to, že má údajně posilovat rasistické stereotypy a vykreslovat černochy jako komedianty. Podle jiných názorů však Globetortters naopak afroamerickou komunitu ukazují v dobrém světle.

Zobrazeno 2188 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:45
Pro psaní komentářů se přihlaste