čt., 7. duben 2016 17:10

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje získal ocenění za činnost operátorů tísňové linky 112

Praha – Ve středu 6. dubna se uskutečnil slavnostní ceremoniál Asociace evropského čísla tísňového volání. Ocenění za vynikající spolupráci operačních středisek dvou evropských zemí obdrželo krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje.

Ocenění převzal náměstek ředitele HZS Olomouckého kraje Petr Ošlejšek. „Dokazuje to, že tísňovou linku 112 v České republice obsluhují zkušení operátoři, kteří se za všech okolností snaží vyřešit jakoukoli tísňovou nebo mimořádnou situaci. Pomoc však mohla být realizována hlavně díky existenci společné evropské databáze, která umožňuje rychlejší a operativnější komunikaci mezi záchranáři v Evropě. Předpokladem do budoucna je, že se do této vzájemné spolupráce brzy zapojí ještě více zemí a společně tak budeme moci lépe chránit životy, zdraví a majetek obyvatel bezpečnější Evropy,řekl Ošlejšek.

HZS Olomouckého kraje získal v evropské konkurenci ocenění za událost z roku 2014, která se stala ve Velké Británii. Operátoři tísňové linky 112 obdrželi hovor od ženy, která je kontaktovala s prosbou o pomoc pro svého přítele, který právě projížděl Velkou Británií. Řidič měl velké bolesti hlavy a ucha a kvůli neznalosti cizího jazyka si nedokázal sám zajistit potřebnou pomoc.

Událost začal řešit technik linky 112, který se ve snaze zajistit co nejefektivnější pomoc s českým řidičem sám spojil, aby zjistil více o jeho bolestech a aktuální poloze.  Následnou spoluprací telefonního centra tísňového volání 112 a krajského operačního střediska, při které operátoři využili Databázi čísel evropských center volání, proběhlo několik telefonátů s tísňovou linkou 112 v Londýně. Díky tomuto propojení se českému řidiči dostalo v zahraničí potřebné lékařské pomoci.

„V posledních dnech, zejména v době migrační krize, je diskutována problematika sjednocené Evropy, zda obnovit státní hranice, či nikoliv. Pro pomoc lidem, pro záchranu jejich životů a zdraví ale žádné hranice budovat nemůžeme. Ještě před pár lety by bylo nemyslitelné, že českému občanovi v zahraničí bude poskytnuta pomoc prostřednictvím české tísňové linky. Díky moderním komunikačním technologiím to dnes už není fikce, ale realita,“ dodal náměstek generálního ředitele HZS ČR František Zadina, který ocenění předával.

Česká republika získala už v předešlých letech dvě ocenění. V roce 2009 za progresivní systémové a technologické řešení Telefonních center tísňového volání 112 a v roce 2014, kdy uznání putovalo do Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje.

Zobrazeno 2428 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:23
Pro psaní komentářů se přihlaste