po., 27. říjen 2014 21:34

Havlíčkův Brod ožil knihami

Knihy a hvězdy. To je motto dvacátého čtvrtého podzimního knižního veletrhu, který se uskutečnil 17. - 18. října v Havlíčkově Brodě. Do kulturního domu Ostrov zamířilo sto šedesát pět vystavovatelů, v doprovodném programu vystoupilo více než tisíc spisovatelů a počet návštěvníků přesáhl hranici patnácti tisíc. Tradičně se konaly autogramiády, besedy, autorská čtení, vernisáže, přednášky a samozřejmě také prodej knih.

„Podzimní knižní veletrh je výjimečný tím, že na něm vystavují i malí, začínající a exkluzívně zaměření nakladatelé z celé České republiky, kteří na jiné veletrhy nejezdí a jejichž knihy se ne vždy objevují v knihkupectvích," říká hlavní pořadatelka veletrhu Markéta Hejkalová.„Díky tomu mohou návštěvníci veletrhu získat ten nejúplnější přehled o současné české knižní produkci," dodává.

Nadšenci pro českou prózu měli možnost se setkat například s Michalem Vieweghem, Jiřím Stránským, nebo Ivanem Klímou. Přišli i autoři z básnické špičky, jako Jiří Dědeček či Jiří Žáček. Martin Hilský zastoupil překladatelskou literaturu a hovořil o svých zkušenostech z překladů Shakespeara. Dětskou literaturu představoval Martin Vopěnka, Jitka Nováková nebo Terezie Radoměřská.

V posledních letech se větším lákadlem stal sám doprovodný program než prodej knih. „Po roce 2010 se to jako mávnutím kouzelného proutku změnilo. Dnes mám pocit, že každého zajímá jenom doprovodný program," konstatuje Hejkalová. „Doufám, že se nezapomene na to, že hlavním smyslem veletrhu je pořád prodej a nákup knížek,“ dodává.

Ceny za nejkrásnější knihy veletrhu získal Aleš Veselý a jeho Baroko na Havlíčkobrodsku, Lucie Tučková s dílem Suzanne Renaud, Petrkov 13, dále Mizící hmyzíci od Daniely Krolupperové a Nezlomný vězeň totalit od Zdeňka Geista.

Příští ročník bude jubilejní, v pořadí dvacátý pátý. Uskuteční se 9. - 10. října 2015 s mottem Nekonečný proud času.

Zdroj perexové fotografie: Facebooková stránka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě

 

Zobrazeno 1682 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste