út., 7. prosinec 2010 15:05

Hloupnou české děti?

Z průzkumu PISA, kterého se účastnilo 65 zemí, Česká republika nevyšla zrovna vítězně. Znalosti českých patnáctiletých školáků se za posledních pět let výrazně zhoršily. Průměrné jsou děti v matematice a přírodních vědách, co se čtenářských schopností týká, jsou podprůměrné. V posledním mezinárodním výzkumu z roku 2004 přitom Češi byli nadprůměrní.

„Pro mě jako ministra školství je to alarmující. Česká republika klesá ve všech sledovaných oblastech nejrychleji ze všech zemí OECD,“ komentoval situaci Josef Dobeš.

„Čeští žáci jsou mistři světa v tom, jak nemají rádi matematiku. Když ji nemají rádi, tak jí nemohou umět. Je to odrazem pojetí výuky matematiky v Česku. Naše výuka je od dob hluboké totality akademicky zaměřená. Má-li dětem dávat smysl, musí být praktičtější, více musí rozvíjet logické myšlení,“ řekl ředitel společnosti Scio Ondřej Štefl pro Český rozhlas.

Není to ale jenom matematika, v čem se děti zhoršují. Z výzkumu vyplývá také to, že čtení a porozumění textu dělá českým školákům problémy, zejména chlapcům. Výrazně horší než Česká republika je už jen Mexiko, Chile a Turecko,“ uvedla dnes pro aktuálně.cz Jana Palečková, která má výzkum v Česku na starosti.

Naopak naše sousední státy, Německo a Polsko, ale také třeba Maďarsko, dopadly lépe než posledně. Nejlepší znalosti prokazují Finové a Jižní Korejci.

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=684939
Český rozhlas, 7.12.2010

Fotozdroj: zde

Zobrazeno 2808 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste