út., 22. září 2015 05:03

Hlučíňané se loučí s kinem

Hlučín – Zastupitelé města se rozhodli definitivně vyřešit osud místního kina. Na vleklých jednáních probíhaly bouřlivé debaty, jejichž výsledkem je rozhodnutí prodat hlučínské kino Mír do soukromých rukou.

Dva milióny korun - cena, za kterou získal soukromý majitel budovu bývalého hlučínského kina. Za důvodem prodeje stojí jednoduchá úvaha. Budova je ve špatném stavu, a jelikož město nemělo na její opravu, hledalo jiné cesty, jak ji zachovat. "Kino jsme zkusili prodat obálkovou metodou. Přišla však jediná nabídka. Pro město to nebylo jednoduché rozhodnutí, protože ke kinu má spousta Hlučíňanů nostalgický vztah. Rekonstrukce do provozuschopného stavu by město přišla na více než 5 milionů korun, které ale nemá. Bohužel se neobjevil ani žádný vhodný dotační titul," uvedla místostarostka Blanka Kotrlová.

Samotný provoz a udržování kina stál město desetitisíce korun ročně. Proto bylo rozhodnutí o prodeji kina jedinou možností, jak město této finanční zátěže zbavit.

Obyvatelé Hlučína se rozhodli se svým kinem rozloučit ve velkém stylu a minulý týden zde uspořádali Retro filmový víkend. Celé promítání zastřešovala iniciativa Přátelé kina Hlučín, kteří se i po převodu budovy do soukromých rukou snaží o jeho znovuotevření.

"Iniciativa vznikla z důvodu určitého kulturního strádání v Hlučíně, které jsme zaznamenali u občanů města, a to nejen mezi příslušníky mladé generace. Především si ale vážíme toho, že se takový objekt v našem městě nachází, a to nás motivuje k aktivitě,“ vysvětluje členka iniciativy Vendula Pospiechová. V pátek přichystali Přátelé kina Hlučín návštěvníkům oskarový snímek Milionář z chatrče. V sobotu pak na všechny příchozí čekal film s názvem Vynález zkázy. V neděli se kino definitivně rozloučilo pohádkou S čerty nejsou žerty a filmem Prázdniny v Římě.

Zobrazeno 1998 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste