po., 12. listopad 2018 19:41

Hokejový Hradec posiluje a míří vysoko. Společně s kanadskou posilou se vrací Smoleňák

Nová posila Mountfieldu HK Lucas Lessio Nová posila Mountfieldu HK Lucas Lessio Zdroj: www.mountfieldhk.cz
Hradec Králové - Generální manažer hradeckého Mountfieldu Aleš Kmoníček již delší dobu ubezpečoval příznivce svého klubu, že mančaft hodlá posílit. Dlouhodobě mluvil o kanadské síle. Té se nyní skutečně dočkal. Z finských Helsinek přichází křídlo Lucas Lessio, borec se zkušenostmi z NHL i KHL. Aby toho nebylo málo, své působení ve Švýcarsku v posledním klubu tamní nejvyšší soutěže ukončil hradeckým příznivcům známý Radek Smoleňák. Ranař a tahoun hradeckého klubu v minulém play-off neváhal a okamžitě se domluvil na dalším angažmá v Hradci Králové. V poslední době již třetím.

„Oba hráči přichází s cílem pozvednutí naší produktivity, která nás poslední dobou trápí. Zejména Radek by nám měl pomoci okamžitě, je zkušený, nejde do neznámého prostředí a zná kluky, proto na něho hodně spoléháme. Podepsal dlouhodobý kontrakt bez jakékoliv klauzule o uvolnění do zahraničí,“ píše na klubovém webu generální manažer Aleš Kmoníček.

Radek Smoleňák je Východočechům opravdu dobře znám. Oblíbenec hradeckého kotle vlétl v minulé roce do již rozjeté soutěže jako velká voda. Ve 12 zápasech si připsal devět bodů, v play-off dokázal za 13 zápasů nabrat sedm kanadských bodů. Po sezóně si se Lvy skoro zase plácl. Přestože se ostřílený třicátník rozhlížel po lukrativním místě ve světě, nakonec o dohodu stál, jenže k podpisu nedošlo, hradeckým bossům se nezamlouvala výše platu. „Jedním z několika důvodů proč jsme se rozhodli neangažovat Radka Smoleňáka byl i kvalitní výkon hráčů na zkoušku. S Radkem nevylučujeme spolupráci v budoucnu,“ vysvětloval krach vyjednávaní hradecký generální manažer. Další spolupráce opravdu nastala. Před čtvrtým kolem podepsal zkušený křídelník smlouvu s dodatkem, že v případě zájmu může odejít do zahraniční. Tak se skutečně stalo a po pár kolem se již důrazný ranař stěhoval do Švýcarska.

Nezvykle dlouhá smlouva

Jeho mise ovšem nevyšla a nyní byl pro hokejové kluby v České republice velkým a hlavně volným lákadlem. Jenže Radek Smoleňák ukázal charakter a dodržel slovo, které dal po odchodu svým oblíbeným příznivcům a vedení Mountfieldu. „Podali jsme si ruce a řekl jsem, že kdykoliv bych se vracel do Čech, tak první komu budu volat, bude určitě Hradec Králové,“ odpovídal klubovému webu na dotaz, zda je možnost, že se ještě někdy objeví v jeho dresu. Proč si po návratu ze švýcarské mise chtěl opět vybrat hradecký klub, je vcelku jasné. Dle jeho vlastních slov se k němu v klubu chovali vždy fantasticky a navíc má skvělé vztahy s královéhradeckým publikem. „Díky skvělým fanouškům by pro mě byla při návratu do Čech první volba Hradec. Fandům bych chtěl strašně poděkovat za to, jak mě přijali a jak se ke mně chovali. Chtěl bych jim vyseknout velkou poklonu za to, jak podporují tým a v jakém počtu chodí. Vím, že když člověk hraje před takovou kulisou, tak atmosféra hráče vybičuje, i když se zrovna nedaří," rozpovídal se „Smolda“ po svém odchodu z Čech. Nyní se každopádně vrací a podepisuje - na sebe nezvykle - dlouhou smlouvu. Hradci Králové se upsal na dva roky s možností uplatnění opčního práva na další rok ze strany klubu. 

Druhou zvučnou akvizicí je českým fandům nepříliš známý kanadský útočník Lucas Lessio. Také téměř stokilové křídlo přichází do české nejvyšší soutěže z finských Helsinek. V dresu IFK Helsinky nasbíral 11 bodů a to jen za 16 zápasů. Proč se po bodově vydařeném začátku soutěže rozhodl přesídlit pod Bílou věž? Roli by mohla kromě peněz hrát i skutečnost, že Mountfield HK hraje o místa nejvyšší, zatímco celek z finského hlavního města se potácí na desátém místě tabulky. Jaká je realita momentálně nelze říci. Oficiální web Lvů jen zmiňuje, že se společně domluvili na spolupráci. Tým z Mechova dokonce ani neuvádí o jaký typ dohody jde. Přesto se zdá, že vedení východočeské družiny na kanadského hokejistu dost sází. „Lucas je rychlostní a silový hráč, přímočarý útočník od kterého si slibujeme zvýšení produktivity,“ nechal se slyšet sportovní manažer Jaroslav Bednář.

Za pětadvacetiletého Lucase Lessia zatím zcela jistě vypovídají jeho zkušenosti, dosavadní angažmá a pravidelné přísuny kanadských bodů. Do východočeské metropole přichází s vizitkou zkušeného forvarda, který okusil 41 utkání ve slavné NHL, přičemž oblékal dres Arizony a Montrealu. Poté se přestěhoval do Evropy, v nejkvalitnější soutěži Starého světa KHL vystřídal dresy Medvědů ze Zahřebu, Dinama Rigy a naposledy čínského Kunlunu, mezi tím si odskočil zjistit kvalitu švédské ligy za Örebro a nakonec nasbíral zkušenosti v již zmiňovaných Helsinkách.

Zobrazeno 1485 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. listopad 2018 11:44
Pro psaní komentářů se přihlaste