čt., 22. březen 2018 23:27

I Masaryk prosazoval přímou demokracii, prohlásil Tomio Okamura na ČT24

Tomio Okamura a jeho strana SPD. Tomio Okamura a jeho strana SPD. Zdroj: Tomio Okamura
Praha - Tomio Okamura byl spolu s Dominikem Ferim ve čtvrtek večer hostem pořadu Události, komentáře. Zde spolu s moderátorem debatovali o zákonu o obecném referendum, který navrhla Okamurova strana SPD. Zákon projednává poslanecká sněmovna, v prvním čtení ho poslanci odročili. 

Oba poslanci pod vedením moderátora Davida Borka odpovídali na dotazy týkající se odhlasování tohoto zákona. Rozhovor se neobešel bez občasných rozbrojů mezi oběma pány, vyvolaných především ze strany předsedy hnutí SPD. Několikrát Dominika Feriho označil za příliš mladého a požádal ho, aby si některé věci ohledně historie referenda dostudoval.

Debatující se neshodli již v první otázce. Feri se vyjádřil, že strana TOP 09 bude hlasovat za to, aby referendum fungovalo jako mimořádný nástroj. "Chceme padesátiprocentní kvórum," vyslovil jejich podmínku, kdyby hlasování o tomto zákoně prošlo. Okamura mu odporoval. Označil SPD jako jedinou stranu, která chce posun v demokracii a je pro přímou demokracii. Přejí si nulové kvórum, ale jsou ochotni diskutovat. "Chceme, aby prošlo alespoň nějaké referendum," shrnul cíle strany.

Dvacet korun pro seniory

Další témata pořadu byla otázka přímé a nepřímé demokracie nebo diskuse nad tím, že Okamura při projevu v poslanecké sněmovně přirovnal Českou republiku ke Švýcarsku, kde obecné referendum funguje už řadu let. Feri argumentoval, že Švýcarsko je v úplně jiné situaci. "Referendum je tam zakotveno od 19. století, je tam nějaký historický vývoj," řekl.
Neshodli se ani na už zmiňované problematice přímé a nepřímé demokracie. Feri opět zdůraznil to, že jsme zastupitelská demokracie, proto má být referendum mimořádné opatření. Okamura zase namítl, že přímou demokracii prosazoval i Masaryk, ale tehdy se proti tomu postavil parlament. Při přenosu se i několikrát vrátil k argumentu, že v Česku už jedno referendum bylo - o vstupu do Evropské unie. 

V závěru měli oba politici říci, které body by v referendu prosazovali jako první, pokud by byl zákon schválen. Tomio Okamura zmínil odvolatelnost politiků a zrušení senátu, což podpořil tvrzením, že by se ušetřilo ve státním rozpočtu a byly by proto například vyšší důchody. Dominik Feri oponoval, že při zrušení senátu by se důchody zvýšily asi o dvacet korun a zároveň navrhl variantu, že v případném referendu by se pro začátek mohlo projednávat například kouření v hospodách. Na druhou stranu vyjádřil obavu, že pokud zákon o obecném referendu projde, první bod na programu bude vystoupení České republiky z Evropské unie. 

Zobrazeno 2324 krát
Naposledy upraveno: út., 27. březen 2018 01:17
Pro psaní komentářů se přihlaste