čt., 3. prosinec 2015 23:58

Indické povodně si vyžádaly až 300 obětí

Tamilnád, Čennaí – Ničivé povodně, které už dva týdny sužují jihoindický stát Tamilnád, si vyžádaly minimálně 269 obětí. Podle záchranářů není toto číslo konečné. Díky zeslábnutí prudkých dešťů a kulminaci hladin vodních toků teď můžou záchranáři evakuovat obyvatele především z města Čennaí, které bylo zasaženo nejvíce.

Podle agentury Reuters povodně zasáhly více než tři miliony obyvatel hlavního města Tamilnád. Armáda a záchranáři zatím evakuovali z domovů přes 18 000 obyvatel, kteří ve městě zůstali odříznutí. Kvůli nedostatečnému množství záchranných člunů musela místní vláda požádat o pomoc i rybáře. Ti propůjčili své lodě vojákům.

Průběh záchranných prací komplikuje také nesjízdná infrastruktura, pod vodou je velké množství silnic a železnic. Podle hasičů je pravděpodobné, že některé komunikace nebudou provozuschopné ani poté, co voda opadne. Svou činnost muselo přerušit také místní mezinárodní letiště, veškerá humanitární pomoc je tak vedena přes nedaleké vojenské letiště.

Jelikož se podle předpovědí počasí mohou přeháňky nad město vrátit, snaží se záchranáři do oblasti rychle dostat především pitnou vodu, jídlo a léky. Zároveň se intenzivně pracuje na obnovení telefonního spojení, které by mohlo celou záchrannou akci zjednodušit.

Zobrazeno 2686 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:17
Pro psaní komentářů se přihlaste