st., 2. prosinec 2015 16:05

Iráčané podezřívají Spojené státy z podporování Islámského státu

Irák – Na bitevních frontách proti Islámskému státu v Iráku se prohlubuje podezření vůči Spojeným státům. Podle Washington Post iráčtí vojáci, ale i mnoho jejich kontaktů, pozorovali americké helikoptéry, které shazovaly zbraně na území bojovníků Islámského státu (IS).

Zvěsti o dodávkách zásob pro organizaci IS kolují v Iráku i mezi občany, kteří se domnívají, že si Američané tímto způsobem udržují kontrolu nad oblastí Středního východu. "Není o tom pochyb. Islámský stát je na pokraji porážky, je slabý. Dokázali bychom je porazit během několika dní, kdyby Spojené státy ukončily svoji podporu," tvrdí Mustafa Saadi, velitel šíitských militantů, s jejichž pomocí irácká armáda minulý měsíc vytlačila bojovníky IS z oblasti ropné rafinérie blízko Baiji na severu Iráku.

Spojené státy odmítají na tato nařčení reagovat, jsou podle nich až příliš přitažená za vlasy. "Je to směšné, nikdo na západě tomu nevěří. Bohužel část irácké populace však ano," říká mluvčí vojenské základny v Bagdádu Steve Warren.

V důsledcích stupňujících se teroristických útoků připisovaných IS a negativním postojům, které vůči Spojeným státům v Iráku panují, není jasné, zda bude americká vláda schopna posílit své zapojení do bojů. "Pokud si (Irák) myslí, že napomáháme teroristům, pak nevím, jaký by to mělo smysl," tvrdí Kirk Sowell, analytik bulletinu Inside Iraq Politics.

Spojenými státy silně podporovaný region Kurdistánu naopak hlásí, že by více vojenských jednotek přivítal. "Nevěříme, že by Američané podporovali Islámský stát. Je ale pravda, že mnoho lidí si to myslí a správně se domnívají, že Američané by měli dělat mnohem více, než zatím dělají. Jelikož nereagují dostatečně rychle, v lidech to vyvolává dojmy, že Islámský stát podporují," vyjádřil se k situaci mluvčí iráckého ministerstva obrany Naseer Nouri.

Americké letectvo často odmítá splnit požadavky na vzdušnou podporu kvůli pravidlům pro zapojení do boje, která vylučují letecké útoky v situaci, kdy by mohlo dojít k civilním ztrátám. Přesto podle amerického ministerstva obrany provedly jejich letouny v Iráku od poloviny listopadu už více než 3 768 náletů.

Zobrazeno 2089 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:57
Pro psaní komentářů se přihlaste