út., 14. listopad 2017 20:17

"It 's okay to be white"

It 's okay to be white It 's okay to be white Zdroj: euportal.cz
Nápis na letácích vyvolal v Marylandské střední škole velký poprask. Někdo vylepil letáky s tímto nápisem kde stojí „Je v pořádku být bílý". Přesto že po odstranění plakátu nezůstaly žádné škody, ředitel Ryan Johnson to prohlásil za velmi závažný čin, který je potřeba brát velmi vážně, a měl by být i intenzivně vyšetřován.

Podle odborníků a samotného pana ředitele střední školy je tento doslova jednoduchý nápis ukázkou rasismu potlačující jednotlivce nebo skupinu, a v žádném případě nebude tolerován.  Johnson tvrdí , že letáky jsou součástí „koordinované národní kampaně zaměřené na rasové a politické napětí v naší škole a v naší komunitě“

Podle Washington Post byly letáky viděny i v jiných městech, a to například v Ohiu či New Orleans. „Důvod vzniku může být snaha o vyvolání rasové segregace“, shodují se odborníci. Ve škole to vzbudilo velký rozruch. Ředitel spěšně uklidňoval rodiče, že letáky byly strženy ještě před tím, než děti vstoupily do školy. „Naše školní komunita je rozmanitá a inteligentní a nestane se obětí pokusu o její rozdělení“ řekl Johnson.

Důvod vylepení plakátu je spojován s odchodem zaměstnance školy Jack o´ Lanterna, který školu opustil den před tím, kdy ho ředitel nařkl z rasismu. Neuvedl však proč. Bylo vyslechnuto i pár černošských studentů, z nichž jeden řekl: „Je v pořádku být bílý, ale autor letáku se snaží vyvolat rasový tlak“. 

Zobrazeno 2161 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. listopad 2017 17:16
Pro psaní komentářů se přihlaste