út., 14. březen 2017 21:40

Ivu Janžurovou čeká režijní debut, nebude ale v jejím domovském Národním divadle

Foto ze zkoušky hry Báječná neděle v parku Creve Coeur Foto ze zkoušky hry Báječná neděle v parku Creve Coeur Zdroj: Prague.eu
I přes svůj věk je Iva Janžurová stále velice aktivní. Hraje hlavní roli v divácky nejúspěšnější hře na repertoáru Národního divadla, za hlavní roli ve hře Božská Sarah je nominována na Thálii a ve čtvrtek 6. dubna má v Divadle Kalich premiéru hra, ve které spolu se svou dcerou nejen hraje, ale poprvé v životě se zde ujala také režie. I přes to všechno to ovšem vypadá, že vedení Národního divadla (ND) pro ní po třiceti letech nebude mít prostor.

Herečka Iva Janžurová režíruje na scéně pražského Divadla Kalich hru Tennesseeho Williamse Báječná neděle v parku Creve Coeur. Dalo by se říci, že je to pro ní taková rodinná záležitost. Hru totiž hraje se svojí dcerou Sabinou Remundovou, v dalších rolích diváci budou moci vidět Báru Munzarovou a Lucii Žáčkovou. "Já jsem tu hru původně hrála na Vinohradech a režíroval to můj manžel. Dneska hraje Sabina tu roli, co já tenkrát. A musím uznat, že všichni říkají, že je to úplně pro ní. Je pravda, že těžko říct, jestli to bylo tolik pro mě jako je to teď pro ní," řekla Janžurová v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Autor hry je u Janžurové velice oblíbený a sama lituje, že jí v její herecké kariéře jeho hry relativně míjejí. "Už tenkrát to byla pro mě velice důležitá práce, zkusila jsem si tam vlastně úplně jiný typ herectví, takové vnitřní. Navíc já Williamse považuji za autora naprosto nejvýsostnějšího a hrozně bych toužila se s ním sejít a tak ten nápad vlastně celý vznikl," dodává.

Špinarovi jsem hru nabízela, tvrdí Janžurová

Ivu Janžurovou je možné vidět na scéně Divadla Kalich v roli Sarah Bernhardtová ve hře Božská Sarah od Johna Murrella. Za ztvárnění posledních let života světově významné herečky, která proslula i svými častými skandály, je pod taktovkou Alice Nellis dokonce nominovaná na divadelní cenu Thálie. Janžurová o této roli dlouhá léta snila a zvažovala, zda má na ni dostatek sil a čekala na vhodnou příležitost. Zázemí pro uvedení ji nakonec neposkytlo Národní divadlo, jehož členkou souboru je již třicet let. "Já jsem dokonce šéfu činohry, panu Špinarovi, hru nabízela. Říkala jsem, že by to bylo na Novou scénu, ale on to přešel mlčením,“ dodala Janžurová na Seznamu.

Poslední velkou rolí Janžurové v Národním divadle byla Alžběta II. ve hře Audience u královny, jenže to bylo ještě za bývalého vedení. Nutno dodat, že je hra neustále beznadějně vyprodaná a to má za sebou již šedesát dva repríz. Herečka si tak sama připadá v Národním divadle nevyužitá. Hraje kromě Audience ještě ve dvou hrách a to Mikve a Pýcha a předsudek a v květnu ji ještě čeká premiéra hry Křehkosti, tvé jméno je žena. Jenže větší roli hraje pouze ve hře Mikve, která je na repertoáru také ještě z doby, kdy uměleckým ředitelem činohry ND byl Michal Dočekal, kterého od sezóny 2015/16 vystřídal Daniel Špinar, který zde byl původně kmenovým režisérem. Vypadá to, že se Národnímu divadlu slavná herečka "nehodí". Vedení divadla sice potvrdilo, že hry, ve kterých Janžurová figuruje, budou na repertoáru i příští divadelní sezónu, v žádné novince s ní ale nepočítá. "Nedávno jsem měla rozhovor se šéfem činohry. Zneklidnění mi přinesly věci, ze kterých je nabíledni, že kompatibilní s jeho viděním divadla nejsem a nebudu. A to, že v příští sezoně pro mě nemá práci, je asi dobře,“ uvedla herečka pro Seznam Zprávy.

Zobrazeno 1830 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 22:21
Pro psaní komentářů se přihlaste