pá., 23. říjen 2015 11:00

Jágr opět skóroval a vrátil se do TOP 10 bodování

Jeho tým Florida Panthers sice prohrál s obhájcem Stanley Cupu Chicago Blackhawks 2:3, Jaromír Jágr si ale nemusí nic vyčítat. Opět odehrál kvalitní zápas, vstřelil jeden gól a celá NHL může jen žasnout, jak český veterán bez problémů stíhá tempo o generaci mladších hokejistů. A nejen to - stále zvládá lámat jeden ligový rekord za druhým.

 Sedm zápasů, v nich pět gólů a tři asistence. Taková je bilance Jaromíra Jágra na začátku sezóny 2015/2016. Když uvážíme, že na začátku příštího roku oslaví čtyřiačtyřicáté narozeniny a k prvnímu zápasu v nejlepší hokejové lize světa nastoupil před pětadvaceti lety, nezbývá než před ním smeknout klobouk. Momentálně je devátý v bodování NHL. Jen pro srovnání - podle mnohých nejlepší hokejista současnosti, a kapitán Jágrova bývalého klubu Pittsburgh Penguins, Sidney Crosby zatím nasbíral body jen tři. A nejlepší kanonýr posledních let Alex Ovečkin má stejně gólů jako on.

Samozřejmě je velmi nepravděpodobné, ba přímo nemožné, aby Jágr vydržel hrát tímto tempem celý rok. Ale na jeho hře je vidět, že si hokej stále užívá a v mladém týmu Floridy našel novou chuť ke hře. Vedle o generaci mladších talentů Alexandra Barkova a Jonathana Huberdeaua hraje, jako by mu bylo minimálně o deset let méně. Což dokázal i v zápase s Chicagem, kdy se po velkou část utkání musel obejít právě bez svého centra Barkova. Ten se ve druhé třetině zranil, Jágr přesto dokázal ve třetí třetině využít přesilovku a dát Floridě naději na vyrovnání.

Tímto gólem se navíc dostal na historicky třetí místo v počtu bodů nasbíraných v přesilovce. Dorovnal další legendu NHL, která teprve nedávno skončila, finského rychlíka Teemu Selänneho. A dá se předpokládat, že i když se jeho bodový přísun bude pravděpodobně postupně zvolňovat, v historických tabulkách ligy bude i nadále stoupat. Momentálně je v celkovém počtu bodů na čtvrtém místě, na třetího Gordieho Howea mu však chybí jen čtyřicet bodů. Pokud by se rozhodl hrát i příští sezónu, je pro něj dosažitelný i druhý Mark Messier. Na toho ztrácí bodů sedmdesát sedm. V gólové tabulce se také brzo ocitne na čtvrtém místě, protože Marcel Dionne před ním má náskok pouhé čtyři góly. Wayne Gretzky na prvních místech je samozřejmě nedosažitelný, ale pokud si Jágr udrží i nadále vysoký standart a odehraje v NHL ještě alespoň dva roky, mohl by se stát druhým nejproduktivnějším hráčem v historii NHL právě za Gretzkym.

Otázka je, jak se na jeho hře projeví absence Barkova a také dlouhá a náročná sezóna. Ta je pořád teprve na začátku a určitě během ní přijdou větší či menší krize. Jaromír Jágr je nicméně natolik zkušeným hokejistou, že by si s nimi měl poradit. A dál nechat žasnout všechny odborníky i fanoušky nad tím, jak s náskokem nejstarší hráč v lize nejenže není pouze do počtu, ale stále se řadí mezi její největší hvězdy. 

Zobrazeno 1613 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 21:56
Pro psaní komentářů se přihlaste