út., 30. duben 2019 12:37

Japonský císař Akihito abdikuje

Císař Akihito Císař Akihito Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Tokio - Po více než 30 letech vlády odstupuje z trůnu japonský císař Akihito. Vládce Země vycházejícího slunce se trůnu vzdává ze zdravotních důvodů. Na svoji abdikaci narážel už v roce 2016, kdy ve veřejném projevu vyjádřil svou touhu vzdát se vlády. Oficiálně odstoupení oznámil dnes v deset hodin dopoledne středoevropského času. Jeho nástupcem se o půlnoci stane korunní princ Naruhito.

Akihito, jehož vládě se přezdívá období Heisei, tedy "všudypřítomný mír", byl mezi svými poddanými oblíbený zejména kvůli svému skromnému stylu a soucitu. S japonským lidem se snažil sblížit například i tím, že jeho manželka císařovna Michiko Shoda nepocházela ze šlechtického rodu, což bylo do té doby pro japonského císaře nemyslitelné.

Ve výročním proslovu na začátku roku císař promluvil o tom, že cítí nesmírnou hrdost nad faktem, že Japonsko se za doby jeho vlády nedostalo do žádného válečného konfliktu. Nezapomněl však zmínit jiné katastrofy, většinou přírodního rázu, které ostrovní stát zasáhly. "Na přírodní katastrofy, které naši zemi sužovaly s ještě větší intenzitou, než jsme zvyklí, na ty se zapomenout nedá. Sesuvy půdy, zemětřesení, tajfuny a další neštěstí vzaly život a domov tolika lidem... Se všemi těmito lidmi nesmírně soucítím," řekl se svém projevu císař.

Japonsko však má nástupnický problém. V pořadí 126. císař Naruhito totiž nemá mužského potomka. Pouze dceru, jejíž právo na trůn v japonském nástupnickém systému neexistuje. Pokud se tedy právo pro císařskou rodinu nezmění, dalším nástupcem bude pravděpodobně Naruhitův mladší bratr Fumihito, případně Fumihitův syn Hisahito.

Zobrazeno 1743 krát
Naposledy upraveno: út., 30. duben 2019 21:36
Pro psaní komentářů se přihlaste