út., 6. listopad 2018 10:53

Jarek Nohavica převzal Puškinovu medaili

Vladimir Putin uděluje Puškinovu cenu Jaromíru Nohavicovi. Vladimir Putin uděluje Puškinovu cenu Jaromíru Nohavicovi. Zdroj: kremlin.ru
Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin ocenil v neděli na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty písničkáře Jaromíra Nohavicu. Ostravský bard, jak bývá často označován, cenu v Kremlu osobně přijal a poděkoval v ruském jazyce.

„Je to pro mě velká čest. Vzpomínám, jak jsem před 35 lety jako mladý bard s kytarou v Ostravě zpíval píseň Bulata Okudžavy,” řekl písničkář. Dle informací Kremlu si cenu získal za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a obohacování národních kultur. Laureáty vybírá osobně prezident Putin. Od roku 1999 ji udělují významným ruským občanům i cizincům, působícím v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění.

V Čechách jeho ocenění vyvolalo určitou vlnu kontroverze. Hudební kritici uvádějí, že ocenění má i svůj politický význam, obzvláště v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi napjaté. Nohavica si ovšem kritiku nepřipouští, medaile je pro něj ctí. „Alexandr Sergejevič je tu dnes se mnou, jako všichni ruští básníci a bardi, které jsem četl, zpíval či překládal. (...) Když zpíváš něčí píseň, staneš se částí jeho duše a nejsi jeho nepřítelem,“ poznamenal zpěvák. V loňském roce Nohavica převzal také státní vyznamenání od českého prezidenta Miloše Zemana a na svém kontě má i ocenění Stříbrný lukostřelec za rozvoj česko-ruských vztahů, kterou jej Kreml obdařil minulý rok.

Kromě písničkáře byl oceněn také starosta jihošpanělského města Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národního divadla Rafael Avnikjan nebo herec srbského Národního divadla Miloš Biković. Nohavica je pak třetím Čechem, který toto ocenění získal. Před ním jej v březnu převzal předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka a v roce 2007 i exprezident Václav Klaus.

Zobrazeno 1753 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 19:31
Pro psaní komentářů se přihlaste