po., 8. srpen 2016 15:12

Jaroměřicemi nad Rokytnou zní soprán a baryton

Plakát festivalu v Jaroměřicích Plakát festivalu v Jaroměřicích Zdroj: Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou
Jaroměřice nad Rokytnou- Osmnáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského odstartoval v sobotu 6.srpna. Letošním zahajovacím koncertem se nesla árie z Rossiniho oper, kterou zazpíval vítěz Světové operní soutěže Ioan Hotea. Doprovodila ho sólistka Národního divadla Kateřina Kněžíková. Co dalšího nabídne letošní ročník?

 Festival probíhá od 6. do 20. sprna a letošní program je více než bohatý. Hudbu mohou návštěvníci vyslechnout nejen v prostorách jaroměřického zámeckého parku, ale i v zámku a přilehlém kostele, dále pak na nádvoří pivovaru v Dalešicích, nebo na zámku ve Valči. Letos nově budou probíhat koncerty v zámku v Dukovanech.  

Tento festival nepřináší potěšení pouze pro milovníky vážné hudby. Nezapomíná totiž ani na vystoupení známých českých osobností. Francouzský šarm přinese Radka Fišerová v Rendez vous 12. sprna v pivovaru v Dalešicích. Největším letošním lákadlem je bezpochyby vystoupení Vojty Dyka a brněnského B - Side Bandu, který se uskuteční v neděli 14. srpna v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pokud se mezi návštěvníky najdou milovníci českého divadla, mohou si vyslechnout "Písničky ze Semaforu", které zazpívá Jitka Molavcová a Jiří Suchý 18. sprna na zámku ve Valči. 

Velkolepý závěrečný koncert na kterém měla zaznít  Beethovenova  9. symfonie a známá Óda na radost se bohužel neuskuteční. Důvodem je neudělení grantu Ministerstvem kultury pro Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. "Bohužel musím konstatovat, že i přes značné úsilí se nám k dnešnímu dni nepodařilo tento finanční výpadek překlenout. Abychom však nezklamali dlouholeté příznivce festivalu, rozhodli jsme se z tohoto důvodu zrušit "pouze" ekonomicky nejnáročnější festivalový projekt, kterým je závěrečný koncert festivalu naplánovaný na sobotu 20. srpna. Věřím, že posluchači nezůstanou o toto mimořádné dílo světového repertoáru ochuzeni a že je festival bude moci zařadit do dramaturgie některého z příštích ročníků." uzavírá ředitel festivalu Miroslav Stehlík .

Zobrazeno 2120 krát
Naposledy upraveno: ne., 14. srpen 2016 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste