st., 20. listopad 2013 19:39

Jediným pozitivním elementem naší ekonomiky je vývoz, tvrdí Miroslav Singer

Výjimečnou příležitost setkat se s guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem dostali ve středu 20. listopadu studenti Univerzity Palackého v Olomouci. Tématem jeho přednášky byly Problémy eurozóny a vývoj české ekonomiky.

Zájem o přednášku tohoto odborníka byl obrovský. Krátce před pátou hodinou na ni v budově Právnické fakulty čekala téměř plná aula. Miroslav Singer přednášel o problémech eurozóny i o aktuálním makroekonomickém vývoji v České republice. "Ekonomika se oproti prvnímu krizovému roku 2009 téměř neposunula," konstatoval. Jako jediný pozitivní element vidí vývoz, který podle něj českou ekonomiku táhne.

Dále Singer hovořil o měnové politice České národní banky. Především se věnoval velmi aktuální a diskutované otázce devizových intervencí s cílem oslabit korunu. "Toto nedávné rozhodnutí bylo nutné," vysvětlil a objasnil jeho cíle. Těmi má být zrychlený hospodářský růst a zabránění vzniku deflace. O rizicích deflace se odborník rozhovořil podrobně a k ilustraci použil mnoho názorných grafů. Na konci zhruba hodinové přednášky poskytl prostor pro četné dotazy posluchačů.

Miroslav Singer zastává svou funkci od roku 2010, kdy byl jmenován prezidentem, vystřídal Zdeňka Tůmu.

Zobrazeno 1888 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste