pá., 15. březen 2019 01:31

Joe Hisaishi vystoupí podruhé v Praze

Logo studia Ghibli Logo studia Ghibli Zdroj: Screenhot z filmu
Praha - Japonský skladatel Joe Hisaishi, známý především pro soundtracky, které vytvořil pro slavné animační studio Ghibli, vystoupí v České Republice. Osobně tak bude dirigovat květnový koncert, kde zazní hudba ze slavných snímků jako je Můj soused Totoro nebo Cesta do Fantazie. Skladaltel bude dirigovat pražský orchestr v Kongresovém centru Praha 5. května ve dvou koncertech, od 15 a od 20 hodin.

Joe Hisaishi navštívil Prahu poprvé v roce 2017, a to v rámci koncertu „World of Joe Hisaishi“ neboli v překladu „Svět Joa Hisaishiho“. Krom hudby k animovaným snímkům z dílny studia Ghibli, jakým byl například soundtrack z filmu Laputa: Nebeský zámek, zde představil také svou hudbu z několika hraných filmů, například Děti se vracejí nebo Kikujiro.

Letošní koncert bude patřit celý hudbě z Ghibli filmů. Oslavuje totiž více než třicetiletou spolupráci a přátelství Hisaishio a Hayaa Miyazakiho, jednoho z otců studia a tvůrce slavných animovaných snímků, které zná celý svět. Sklidily mnoho cen včetně Oscara za nejlepší animovaný film (Cesta do Fantazie). Skladatel vytvořil hudbu celkem k devíti Miyazakiho filmům. Pro studio Ghibli obecně jich však bylo 13, jelikož tvořil i pro dalšího z tvůrců studia, nedávno zesnulého Isaa Takahatu. Rovněž napsal hudbu pro krátké filmy z produkce studia, které se promítají v muzeu Ghibli v japonské Mitace.

V rámci koncertu zazní hudba ze snímků Naušika z Větrného údolí, Doručovací služba čarodějky Kiki, Princezna Mononoke, Ponyo z Útesu nad mořem, Porco Rosso, Zámek v Oblacích, Cesta do Fantazie a celý koncert pak zakončí Můj soused Totoro.

Slavné melodie v podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy, sopranistky Karolíny Žmolíkové a vokalistky Kamily Nývltové bude dirigovat sám Hisaishi, který usedne i za klavír. Vstupenky na stránkách colosseum ticker v cenách od 990 až 2999 korun.

Zobrazeno 1491 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. březen 2019 22:14
Pro psaní komentářů se přihlaste