út., 20. březen 2018 09:15

Josef Koudelka v Praze představí dvě výstavy

Fotograf se chystá oslavit své osmdesáté jubileum hned dvěma výstavami Fotograf se chystá oslavit své osmdesáté jubileum hned dvěma výstavami Zdroj: Oficiální facebooková stránka Josefa Koudelky
Praha – Do dějin se zapsal jako jediný Čech, který získal členství v prestižní agentuře Magnum Photos. Je považovaný za legendu nejen české fotografie. Josef Koudelka v lednu oslavil osmdesáté narozeniny a toto své životní jubileum se rozhodl zpečetit hned dvěma velkolepými výstavami. Obě odstartují ve čtvrtek 22. března.

První z nich je retrospektivní průřez jeho celoživotní tvorbou, zahrnující všechny jeho významné fotografické cykly (Začátky, Cikáni, Exily, Panorama). Výstavu příhodně pojmenovanou Návraty uveřejní Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. „Jsem malý člověk, který chodí po zeměkouli a hledá, kde by na něj mohla čekat nějaká fotografie. A když to místo najde, vrací se tam tak dlouho, až ji dostane,“ zdůvodnil Koudelka název v rozhovoru pro týdeník Respekt. Expozice bude obsahovat 350 fotografií, které tvoří součást souboru děl, jež se fotograf rozhodl věnovat České republice. Z velké části se jedná o unikátní autorské dobové zvětšeniny, přičemž některé z nich budou zveřejněné vůbec poprvé.

Současně započne i druhá výstava Koudelka: De-creazione, a to ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. Tento soubor, vytvořený pro první prezentaci Svaté stolice na 55. Bienále v Benátkách v roce 2013, tvoří sekvence osmnácti velkoformátových fotografií. Snímky věnované destrukci zobrazují zejména nevratné zásahy času do životního prostředí, válečné konflikty a kontrast přírody a industriálního světa. Fotograf chtěl upozornit na čím dál tím výraznější nerovnováhu člověka a prostředí, ve kterém žije. „Stejně tak jako existuje zločin proti lidskosti, existuje i zločin proti krajině. Není důležité, čím je tento zločin obhajován, a jak je nazýván. Lidé se mohou bránit, ale krajina ne,“ komentuje výstavu Koudelka.

Výstavu ve Veletržním paláci koncem srpna letošního roku doplní jeden z nejznámějších Koudelkových cyklů Invaze 68. Tehdy třicetiletý fotograf v něm zachytil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „Když jsem fotografoval osmašedesátý rok, nic jsem o reportáži nevěděl a teď se říká, že jsem udělal jednu z nejlepších reportáží od druhé světové války,“ skromně přiznal Koudelka pro portál deník.cz. Že jsou tyto snímky skutečně neobyčejné dokazuje fakt, že za ně získal Zlatou medaili Roberta Capy. Toto ocenění je udělováno každoročně americkou společností Overseas Press Club za „nejlepší publikovanou fotografickou zahraniční reportáž, která si vyžádala mimořádnou kuráž a odvahu“.

Zobrazeno 2275 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. březen 2018 19:17
Pro psaní komentářů se přihlaste