so., 31. prosinec 2011 11:42

Junioři porazili USA a zajistili si postup do čtvrtfinále

Čeští hokejisté postoupili na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě do čtvrtfinále, když v klíčovém utkání základní skupiny B porazili celek USA poměrem 5:2. Ani případná porážka v závěrečném souboji s Finy už nemůže postup svěřenců trenéra Miroslava Přerosta zhatit.

Hlavním strůjcem senzačního vítězství byl český brankář Petr Mrázek, který pochytal 52 střel Američanů, včetně trestného střílení.

Češi vstoupili do utkání aktivně, dobře bruslili a kombinovali. Bohužel však dopláceli na nedisciplinovanost, téměř polovinu první třetiny odehráli v oslabení. Již ve třetí minutě byl útočník Petr Straka vyloučen na 5 minut plus do konce utkání. V následném oslabení nejprve Mrázek zlikvidoval obrovskou šanci Zuckera, ale dvě minuty před koncem přesilovky Američané skórovali. Po hezké kombinaci se do odkryté branky trefil Tynan. Hra se následně vyrovnala a ve 13. minutě srovnal skóre Tomáš Filipi, když na druhý pokus překonal amerického brankáře Campbella.

V polovině zápasu Američané opět vedli, zásluhou Arnolda, ale český tým dokázal znovu vyrovnat. Obrovskou chybu při rozehrávce Američanů potrestal Tomáš Hertl. Po dvou třetinách bylo tedy skóre 2:2.

Třetí část začala náporem Američanů, kteří často Čechy zamykali ve vlastní třetině. V 52. minutě ujel české obraně Archibald, byl faulován a rozhodčí nařídili trestné střílení. Petr Mrázek však Archibaldův nájezd zneškodnil, což se ukázalo jako klíčový moment zápasu. Minutu nato šli Češi poprvé do vedení, po akci Sekáče dorazil puk za Campbellova záda Petr Holík. Vyrovnat mohl Watson, narazil ale na jednoznačného hrdinu zápasu Mrázka. Místo toho přidal čtvrtý gól Filippi.

Američané ještě poté sáhli ke hře bez brankáře, při níž Mrázek jen těsně minul prázdnou branku a vysloužil si ovace vestoje od zaplněné haly v Edmontonu. Jistotu dal Česku až Holík, svým druhým zásahem v utkání. Po závěrečné siréně tak mohla propuknout obrovská radost českých mladíků. Budou hrát o medaile, zatímco Američané mají před sebou zápasy ve skupině o udržení. V posledním zápase proti Finsku budou naši junioři bojovat o lepší výchozí pozici a tím pádem i o přijatelnějšího soupeře pro čtvrtfinále.

 

USA - ČR 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

 

Branky a nahrávky: 6. Tynan (Miller, Arnold), 32. Arnold (Zucker, Merrill) - 13. Filippi (Přibyl, Uher), 35. T. Hertl, 53. Holík (Sekáč, Krejčí), 58. Filippi (Nosek), 59. Holík.

Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Rönn (Fin.) - Murchison (Kan.), Sivov (Rus.).

Vyloučení: 3:6, navíc Straka (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0.

Diváci: 14.733.

 

Sestava ČR: Mrázek - D. Musil, Krejčí, Mozík, Jank, Zámorský, Říha, Hrbas - Sekáč, Holík, Jaškin - Uher, Filippi, Nosek - Culek, Straka, T. Hertl - Přibyl, Sedlák, Faksa - Hyka. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Jiří Fischer.

Zobrazeno 2653 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste