po., 24. říjen 2016 15:53

Kancelář prezidenta republiky musí zaplatit sto tisíc korun za výroky o Peroutkově článku

Prezident České republiky Miloš Zeman Prezident České republiky Miloš Zeman Zdroj: wikimedia.org
Praha - Pokutu ve výši sto tisíc korun uložil soudní exekutor Kanceláři prezidenta republiky z důvodu nerespektování rozsudku v kauze lživých výroků na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Informaci, kterou přinesla Česká televize, potvrdil právník František Vyskočil, který zastupuje Peroutkovu vnučku Terezu Kaslovou. Výše pokuty je nejvyšší možná, a to z důvodu figurování státu v celé kauze. Pokud se i nadále bude Hrad omluvě vyhýbat, hrozí mu také obstavení účtu.

Hlavní aktérka celé kauzy a vnučka zesnulého novináře Tereza Kaslová podala návrh na exekuci Kanceláře prezidenta republiky v naději, že se tímto způsobem domůže už tolikrát zmiňované omluvy. Omluvu Hradu nařídil Obvodní soud pro Prahu 1. V reakci na tento verdikt se prezidentská kancelář odvolala na Městský soud v Praze, u kterého letos částečně uspěla.

Pokud by se nyní Hrad přeci jen omluvil, uložené pokutě ve výši sto tisíc by se ani tak nejspíše nevyhnul. „Vyhne se tomu, aby byla uložena další pokuta,“ uvedl Vykočil pro Idnes.cz. Hrad měl omluvu za výrok o Peroutkově autorství neexistujícího článku Hitler je gentleman vyvěsit po dobu třiceti dnů na své webové stránky. Dále měl za povinnost zaslat písemnou omluvu samotné Kaslové do 23. září 2016. Místo toho zvolil variantu dovolání k Nejvyššímu soudu, kvůli čemuž nyní čelí zmiňované pokutě.

Kromě neexistujícího článku Zeman Peroutku dále obvinil, že je autorem výroku „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Peroutka jej však nenapsal ani nevyslovil, oním autorem byl zakladatel Lidových novin Jan Stránský pod pseudonymem Petr Bílý. I když se tedy Zeman v tomto případě  mýlil, omlouvat se nemusí. „Jsem uražená, možná se mě to dotklo víc než výroky prezidenta Zemana,“ reagovala na verdikt Městského soudu Kaslová.

Zobrazeno 2037 krát
Naposledy upraveno: út., 25. říjen 2016 15:47
Pro psaní komentářů se přihlaste