po., 7. prosinec 2009 23:28

Karel Plíhal vystoupí v olomoucké Redutě

V úterý 8. prosince v 19 hodin vystoupí folkový písničkář Karel Píhal v olomoucké Redutě. Osobitý písničkář představí jak své písně, tak i svérázné básničky.

Karel Plíhal je český folkový a jazzový kytarista, zpěvák, skladatel, textař, hudební režisér a aranžér.Na kytaru hraje od 15 let. Nejprve vystupoval v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. Mimo jiné složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, například: Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka. Zhudebnil také některé Kainarovy básně a režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary. V roce 2006 vydal soubor svých básniček Jako Cool v plotě doprovozené ilustracemi Miroslava Bartáka.

Plíhal disponuje velkou slovní fantazií. V jeho textech-básních často nacházíme pohádkovou tematiku: bajky, zvířata, personifikace, snové zápletky. Pro koncerty je charakteristická bezstarostná, humorná atmosféra. Jeho publikum se ocitá ve společenství obyčejných věcí, popsaných neobyčejným způsobem. Plíhal umí být stručný, to co chce říct, vtěsná do několika vteřin.

Také po hudební stránce patří k nadprůměrným folkovým umělcům. Svou hudbu stylizuje do mnoha podob: valčíků, říkanek, kramářských písní, balad, blues,latinsko-americkým rytmům a jazzu.

Lístky na Plíhalovo vystoupení bylo možné zakoupit již v předprodeji od 23. listopadu. Z důvodu možného vyrušování při koncertu není představení určeno dětem mladším deseti let. Vynikajícího českého písničkáře v akci mají fanoušci možnost shlédnout ješte před koncem roku ve středu 9. prosince v Prostějově a ve čtvrtek 10. prosince v Praze.

Zdroje:

Kultura.olomouc.cz
Karelplihal.cz
Oficialnistranky.cz

 

Zobrazeno 1963 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:37
Pro psaní komentářů se přihlaste