po., 9. leden 2012 15:43

Kde bude stát nová spalovna?

OLOMOUCKO - Mezi problémy, které v poslední době trápí Olomoucký kraj, patří likvidace odpadů. Místní skládky se plní, přestože lidé stále více třídí odpad, a ceny za jejich služby by se navíc měly brzy zdražit. Kraj proto hledá alternativní řešení. Nejčastěji se hovoří o výstavbě spalovny, která by umožnila energetické využití zbytkového odpadu. Projekt je však podle náměstka hejtmana Pavla Horáka teprve na začátku.

Hlavní otázkou zůstává, kde by nová spalovna měla stát. V úvahu připadá celkem třináct měst, která se na konci minulého roku zavázala kraji, že budou ochotná o výstavně diskutovat. Mezi nejpravděpodobnější kandidáty v současné době patří Mohelnice a Přerov. V obou městech se nacházejí teplárny, které projevily zájem o spolupráci. Výstavba spalovny však není ani zdaleka přijata jednomyslně. Například v Přerově, který má největší problémy se znečištěným ovzduším, proti ní vystupuje kampaň místních obyvatel Dýchej v Přerově. Vyloučené není ani to, že spalovna vyroste přímo v Olomouci nebo v Prostějově.

Proti výstavbě spalovny brojí zejména ekologové. Spalovny totiž i přes využití moderních technologií vypouští do ovzduší nezanedbatelné množství emisí. Podle Iva Kropáčka z olomoucké pobočky Hnutí DUHA by spalování mělo patřit mezi krajní řešení likvidace odpadu, v České republice se k němu však navzdory tomu přistupuje nepřiměřeně často. Ekologové poukazují také na to, že spalovny, které byly v České republice doposud zřízeny, si na sebe nejsou schopny vydělat. Výstavba podobného objektu by tak olomouckému kraji nijak nepomohla ušetřit. Za rozumné řešení ekologové považují důslednější třídění odpadu. „Z plánu odpadového hospodářství Olomouckého kraje z roku 2009 vyplývá, že v regionu se vytřídí pouhých 15 % odpadů. Pro srovnání  - například v Německu je úroveň třídění padesátiprocentní,“ uvedla na svých webových stránkách olomoucká pobočka Hnutí DUHA.

 

Fotozdroj: http://m.denik.cz/mobile/denik/clanek/1409388

Zobrazeno 2901 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste