čt., 11. říjen 2018 16:29

Kim zve papeže Františka na návštěvu

Papež František Papež František Zdroj: pixabay.com
Pchjongjang - Kim Čong-un, severokorejský vůdce, vyzval papeže Františka na návštěvu Pchjongjangu. Plán návštěvy se tak dá zařadit do dalších diplomatických kroků, které KLDR podniká. Jednou z posledních podobných aktivit bylo například zastavení jaderných a rakoteových zbrojních testů nebo setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Vůdce KLDR se o svém úmyslu pozvat papeže zmínil jihokorejskému prezidentovi Munovi minulý měsíc, na summitu nejvyšších představitelů korejských států. „Předseda Kim uvedl, že pokud papež navštíví Pchjongjang, vřele ho přivítá," řekl mluvčí jihokorejského prezidentského Modrého domu na tiskové konferenci. Jihokorejský prezident Mun Če-in, který má doručit Kimův vzkaz se tak při své návštěvě Evropy má setkat ve Vatikánu ve dnech od středy 17. do čtvrtku 18. října s papežem Františkem. 

Vatikán nemá s KLDR navázáné diplomatické vztahy. Severokorejská ústava dokonce sice zaručuje svobodu vyznání, ale kromě vybraných míst, kde je možnost bohoslužeb nejsou žádné další náboženské aktivity povolené. Také to není poprvé, kdy by měla hlava katolické církve do Severní Korey dorazit. Naposledy to bylo v roce 2000, kdy tehdejšího papeže Jana Pavla II. zval do KLDR otec vůdce Kim Čong-una, Kim Čong-il. Návštěva se ale nakonec neuskutečnila a tak se uvidí, zda k ní dojde za vlády Kim Čong-una.

Zobrazeno 1609 krát
Naposledy upraveno: st., 24. říjen 2018 13:04
Pro psaní komentářů se přihlaste